Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, με το κλίμα να παραμένει “βαρύ” στη σκιά των μετεκλογικών ισορροπιών στη Γαλλία, αλλά και της προειδοποίησης της BP για τα μεγέθη της.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τους περισσότερους κλάδους του να είναι στο “κόκκινο”. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,01% στις 8.192 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,45% στις 18.389 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,59% στις 7.582 μονάδες.

Απώλειες BP

Ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφει απώλειες 1,23%, με την BP να χάνει 3,5%, αφού η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ότι τα κέρδη της θα επηρεαστον κατά 1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο λόγω απομειώσεων. Επίσης, προειδοποίησε για «σημαντικά χαμηλότερα πραγματοποιηθέντα περιθώρια διύλισης».

Οι εξελίξεις στη Γαλλία

Οι αγορές εν τω μεταξύ “χωνεύουν” την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία καθώς αντιμετωπίζει ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελευταίο γύρο των εκλογών, εμποδίζοντας την αναμενόμενη άνοδο για την ακροδεξιά.

Ωστόσο, η συμμαχία απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι ένας συνασπισμός ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι ορατό σενάριο, καθιστώντας τη νομοθεσία και τις μεταρρυθμίσεις πιο δύσκολο να περάσουν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι το premium στην απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να προτιμήσουν τα γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από τις 60 μονάδες βάσης, ακόμη και όταν οι αγορές έδειξαν την ανακούφιση τους τη Δευτέρα που ούτε η αριστερά ούτε και η ακροδεξιά έχουν πλειοψηφία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές