Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα παρέμεινε “βαρύ” στη σκιά των μετεκλογικών ισορροπιών στη Γαλλία, αλλά και της προειδοποίησης της BP για τα μεγέθη της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε  πτώση 0,99%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,70% στις 8.135 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,34% στις 18.223 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,81% στις 7.489 μονάδες.

Εν αναμονή του Powell η Wall Street – Αναζητά καύσιμα στα ιστορικά υψηλά

Ο κλάδος του πετρελαίου επηρεάστηκε από την BP, η οποία έχασε 4,3%, καθώς δήλωσε ότι αναμένει ότι τα κέρδη της θα επηρεαστούν κατά 1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο λόγω απομειώσεων. Επίσης, προειδοποίησε για «σημαντικά χαμηλότερα πραγματοποιηθέντα περιθώρια διύλισης».

Οι αγορές εν τω μεταξύ προσπάθησαν να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προστασίας υπό την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία καθώς αντιμετωπίζει ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελευταίο γύρο των εκλογών, εμποδίζοντας την αναμενόμενη άνοδο για την ακροδεξιά.

Ωστόσο, η συμμαχία απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι ένας συνασπισμός ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι ορατό σενάριο, καθιστώντας τη νομοθεσία και τις μεταρρυθμίσεις πιο δύσκολο να περάσουν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι ότι το premium στην απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να προτιμήσουν τα γαλλικά ομόλογα έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών τίτλων κυμαινόταν γύρω στις 40 με 50 μονάδες βάσης πριν ο Μακρόν διαλύσει το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και τώρα διαπραγματεύεται πάνω από τις 60 μονάδες βάσης, ακόμη και όταν οι αγορές έδειξαν την ανακούφιση τους τη Δευτέρα που ούτε η αριστερά ούτε και η ακροδεξιά έχουν πλειοψηφία.

Ισορρόπησε στις 1.450 μονάδες το ΧΑ

Με οριακές διακυμάνσεις πέρασε τον «σκόπελο» του profit taking το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι πιέσεις που δέχτηκαν αρκετοί τίτλοι του δεν ήταν ικανές να στερήσουν από τον γενικό δείκτη την επαφή με τις 1.450 μονάδες, έστω και αν το κλείσιμο ήταν οριακά υψηλότερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 1.451,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.447,37 μονάδων (-0,24%) και 1.458,37 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 108,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,12% στις 3.535,88 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.310,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 1.268,93 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές