Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, με τον S&P 500 να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve, Tζερόμ Πάουελ, ενίσχυσε τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,13% στις 39.291 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,07% στις 5.576 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 18.429 μονάδες.

Βουτιά στις ευρωαγορές, παραμένουν οι γαλλικές ανησυχίες

Αν και δεν έδωσε σήμα για τη μείωση των επιτοκίων ο πρόεδρος της Federal Reserve, Tζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη εξαμηνιαία κατάθεση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας ενίσχυσε τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων.

Οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον μια υπερθερμασμένη οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος όμως δεν θέλησε να δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για την μείωση των επιτοκίων παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε.

Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο τόνισε ότι αν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί απροσδόκητα αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική.

Ο Πάουελ θα συνεχίσει την κατάθεση την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής. Οι παρατηρήσεις του έρχονται πριν από τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου να αναμένεται την Πέμπτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Παρασκευή.

«Η αγορά εργασίας έχει αποδυναμωθεί και ο Πάουελ αρχίζει να το επισημαίνει», σχολίασε ο David Russell, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην TradeStation. «Αναγνωρίζει ότι η πολιτική είναι περιοριστική και έχει σημειωθεί πρόοδος στον πληθωρισμό. Αυτό δυνητικά θέτει τις βάσεις για ένα «Powell put» αργότερα μέσα στη χρονιά», ανέφερε.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Nvidia σημείωσε άνοδο περίπου 2,2% αφού η KeyBanc αύξησε την τιμή στόχο της στα 180 δολάρια, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου άνω του 40%. Ωστόσο, η έλλειψη εύρους της αγοράς κράτησε τα κέρδη του S&P 500 οριακά. Οι μετοχές της McDonald’s και της Microsoft διολίσθησαν κατά 1% και 1,6%, αντίστοιχα.

«Ο S&P 500 καθοδηγείται από ένα στενό φάσμα ηγετών τεχνολογίας που αξιοποιούνται στους διαύλους της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η υπόλοιπη αγορά έχει καθυστερήσει σημαντικά», δήλωσε η συνιδρυτής της Pernas Research, Deiya Pernas, για το νέο υψηλό ρεκόρ του S&P 500. «Δεδομένης της πληθωρικότητας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Αγορές: Λύγισαν από τις γεωπολιτικές ανησυχίες – Συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο
Wall Street |

Λύγισαν και πάλι από τις γεωπολιτικές ανησυχίες οι αγορές, συνέχισε το ράλι το πετρέλαιο

Σε δίκοπο μαχαίρι μετατρέπεται το νέο άλμα του πετρελαίου, καθώς έχει επαναφέρει τις ανησυχίες στις αγορές για ένα νέο πληθωριστικό κύμα που θα ανακόψει την πορεία προς τη νομισματική χαλάρωση