Με οριακές διακυμάνσεις πέρασε τον «σκόπελο» του profit taking το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι πιέσεις που δέχτηκαν αρκετοί τίτλοι του δεν ήταν ικανές να στερήσουν από τον γενικό δείκτη την επαφή με τις 1.450 μονάδες, έστω και αν το κλείσιμο ήταν οριακά υψηλότερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,02% στις 1.451,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.447,37 μονάδων (-0,24%) και 1.458,37 μονάδων (+0,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 108,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 11,3 εκατ. ευρώ.

Σταθερό το πετρέλαιο εν αναμονή της έκθεσης της Fed

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,12% στις 3.535,88 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.310,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 1.268,93 μονάδες.

Επιλεκτικότητα και ήπιο profit taking

Μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, το ΧΑ εμφάνισε νευρικότητα και αδυναμία να συνεχίσει το ανοδικό του σερί, ωστόσο κατάφερε να απορροφήσει τις πωλήσεις κάτω από τις 1.450 μονάδες σε μεγάλο βαθμό. Και αυτή η ανθεκτικότητα φάνηκε και από την προσπάθεια της αγοράς να «σβήσει» τη ζημιά που υπέστη από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αν και πλέον οι αντιστάσεις θα απαιτήσουν μεγαλύτερη ισχύ για να διασπαστούν. Ισχύ που μπορεί να έρθει ενδεχομένως μόνο από το εσωτερικό μέτωπο, ικανή όμως να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητα των ξένων που δεν σχετίζεται με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά από τις στρατηγικές μείωσης του κινδύνου που έχουν ενεργοποιήσει.

Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Κατά τον κ. Στεριώτη, παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι Εθνική, Autohellas, Motor Oil, Πειραιώς και Τιτάν σημείωσαν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Coca Cola, Jumbo, Alpha Bank, Σαράντης, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ισχυρές στηρίξεις έδωσαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, καθώς σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Cenergy και ΔΑΑ, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει αμετάβλητος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών