Να κρατήσει τα επίπεδα των 1.450 μονάδων πασχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να διαχειριστεί τους πωλητές που βγαίνουν υψηλότερα, ειδικά σε τίτλους που έχουν δώσει κάποια κέρδη στη διαδρομή από τις 1.400 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,10% στις 1.452,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 49,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.541,95 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,32% στις 1.278,34 μονάδες.

Trading τίτλων

Το ΧΑ έχει καταφέρει να κρατήσει την επαφή του με τις 1.450 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η νευρικότητα είναι έκδηλη μετά από την άνοδο από τα επίπεδα των 1.400 μονάδων. Και όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Κατά τον κ. Στεριώτη, παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Τα πρόσφατα μεγάλα placements ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία «κόπωση» στην ούτως ή άλλως ρηχή Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν «πείσει» με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου ελληνικού δομικού bull market.

Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472 μονάδες, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και ΕΛΧΑ στηρίζουν την αγορά, με κέρδη 2,37% και 2,13% αντίστοιχα, με τις ΟΠΑΠ, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas να κινούνται με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Cenergy.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 1,04%, με τις Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Eurobank, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Τιτάν, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών