Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) μπαίνει ο κλάδος των ζωοτροφών, ξεκινώντας χαρτογράφηση του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν.

Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα ΚΦΠ) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

ΕΕ: Τι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών – Οι τάσεις

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για τα κτηνιατρικά φάρμακα

Με αυτή την έρευνα συμπληρώνεται η χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που ξεκίνησε με απόφαση της ΕΑ το Μάιο 2024. Ο ευρύτερος κλάδος των ΚΦΠ περιλαμβάνει κάθε φάρμακο που προορίζεται για χορήγηση στα ζώα για προληπτικό ή θεραπευτικό ή διαγνωστικό σκοπό, και κάθε φαρμακούχο πρόμειγμα και φαρμακούχο ζωοτροφή. Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών  όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, ο δείκτης σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε από 96 μονάδες το 2020 σε 127 μονάδες έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 (ποσοστιαία αύξηση κατά 33%), ενώ ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών αυξήθηκε από 104 μονάδες το 2020 σε 117 μονάδες έως και το τρίτο τρίμηνο του 2023 (ποσοστιαία αύξηση κατά 13%). Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τι εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.  Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της ΕΑ σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών στο φρέσκο γάλα.

Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός του 2024 επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα εισροές που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.

Να σημειωθεί ότι η χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.  Η χαρτογράφηση ξεκινά άμεσα με την απόφαση της ΕΑ και πραγματοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας