Είδα προχθές στην οθόνη του υπολογιστή μου τον τίτλο «Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές» – έμεινα έκπληκτος, νόμιζα ότι είχαν καταργηθεί τα χαρτόσημα, έχω χρόνια να δω μπροστά σε δημόσιες υπηρεσίες τραπεζάκια μικρεμπόρων να πουλάνε χαρτόσημα για να κολληθούν σε αιτήσεις, πιστοποιητικά, εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις και άλλα τέτοια της καθημερινότητας. Μπράβο του υπουργού Οικονομικών, σκέφθηκα.
Μόλις όμως άνοιξα την είδηση, έμαθα ότι το σάλιωμα αντικαθίσταται από «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για όσες συναλλαγές θα συνεχίσει να υφίστατα» – άρα η σωστή είδηση είναι ότι το χαρτόσημο πλέον θα επικολλάται ψηφιακά. Αυτομάτως, κατέληξα στο συνωμοσιολογικό συμπέρασμα ότι για αύξηση κάποιας φορολογίας ή τέλους πρόκειται που το υπουργείο την διαφημίζει ως «κατάργηση χαρτοσήμου».
Και τούτο γιατί 2-3 ημέρες νωρίτερα είχα διαβάσει πως το πρώτο μέτρο που σκέπτεται να λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει τη χρήση κατοικιών για AirBnb, ώστε να υπάρξουν περισσότερες και φθηνότερες κατοικίες για ενοικίαση, είναι να αυξήσει τον φόρο που πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες από 15% σε 22%. Δεν ξέρουμε αν θα επιτευχθούν οι κοινωνικοί στόχοι της φιλεύσπλαχνης κυβέρνησής μας, σίγουρα όμως τα έσοδα της θα αυξηθούν κατά 6%. Θα μπορούσε απλώς να μειώσει δραστικά τις ημέρες που επιτρέπεται η ενοικίαση – αλλά έτσι θα μειώνονταν τα έσοδά της από το 15% ενώ αυτή θέλει από την φιλανθρωπία της να κερδίσει κατιτίς.
Αυτό μου θύμισε την πολυτραγουδισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ (από 780 σε 830) που είχε γίνει στα τέλη Μαρτίου. Είχε εξηγηθεί τότε από γνώστες της φορολογίας των μισθών ότι από την ονομαστική αύξηση των 50 ευρώ, οι εργαζόμενοι θα έπαιρναν «στο χέρι» μόλις τα 39 ευρώ – τα υπόλοιπα 11 θα πήγαιναν στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΕΦΚΑ.
Όχι μόνο αυτό: οι εργοδότες θα πλήρωναν, πέρα από τα 50 ευρώ, επιπλέον 11 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές. Ήτοι, οι εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση 39 ευρώ και ο κύριος Χατζηδάκης έβαλε στα χρηματοκιβώτιά του 22 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Είχε μάλιστα υπολογιστεί ότι αν ο εργαζόμενος είχε μία τριετία προϋπηρεσίας, το καθαρό όφελος για αυτόν θα ήταν 36 ευρώ και για τον κύριο Χατζηδάκη 31.
Υποπτεύομαι λοιπόν ότι για να φορολογήσει κάποιους ακόμη περισσότερο γίνεται η υποτιθέμενη «κατάργηση του χαρτοσήμου». Η κυβέρνηση φορολογεί τον άνηθο και το κύμινο και τον μαϊντανό. Ανάπτυξη, φορολογικός και διοικητικός εκσυγχρονισμός, κοινωνική πολιτική είναι λόγια του αέρα που θα φορολογηθεί και αυτός σε λίγο – αυτός που αναπνέουμε, όχι αυτός της πολιτικής αερολογίας.
Latest News
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.
Άκομψες παρεμβάσεις
Οι πολλοί φιλελεύθεροι που βρίσκονται εντός της κυβέρνησης θα νιώθουν μάλλον άβολα, με τις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια σειρά από αγορές
Ελλάς – Γαλλία: Ισοπαλία
Η εξήγηση απλή
Το ασφαλές ταμείο και οι δύσκολες αλλαγές
Αν ανατρέξει κανείς στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θα βρει ούτε υπονοούμενο για τα δημοσιονομικά της ελληνικής οικονομίας, γεγονός από μόνο του σημαντικό
Ακατάβλητος καπιταλισμός
Ο καπιταλισμός όλοι πλέον ομολογούν πως προκαλεί ευημερία και ικανοποιεί τις ατομικές επιδιώξεις για προσωπική αυτονομία και ανεξαρτησία. Ηθικά όμως προκαλεί ερωτήματα.
Οπως η Κύπρος…
Εχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να επιστρέψουμε εκεί που με πολύ κόπο έφτασε την Παρασκευή το βράδυ η κυπριακή οικονομία
Τα αγκάθια, οι παγίδες αλλά και τα θετικά μέτρα του νέου προϋπολογισμού
Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις - Τι αλλαγές φέρνει ο προϋπολογισμός σε μισθούς και συντάξεις
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά
Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να φορολογήσει εκ νέου τα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Η εργασία και η οργή της
Η εργασία αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος που πρέπει να περιοριστεί
Πολυσήμαντη η τουρκική διείσδυση στην Αφρική
Ανεβάζοντας την εμπορική και θρησκευτική της παρουσία στην Αφρική, η Τουρκία κτίζει συμμαχίες και στον τομέα της ασφάλειας