
To ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλει να συγκεντρώσει ο Saudi Aramco από την πρώτη της πώληση ομολόγων σε τρία χρόνια, σύμφωνα πληροφορίες του Bloomberg.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο διαθέτει ομόλογα διάρκειας 10, 30 και 40 ετών, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος. Οι συναντήσεις με επενδυτές σταθερού εισοδήματος αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη, όπως εξήγησε το άτομο στο Bloomberg.
Aramco: «Πρεμιέρα» με άνοδο μετοχής για την πετρελαϊκή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει προσλάβει τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley και SNB Capital για τη διαχείριση της πώλησης.
Το τελικό μέγεθος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, ανάλογα με τη ζήτηση των επενδυτών.
Το σχέδιο έκδοσης ομολόγων έρχεται εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε στην πώληση μετοχών της εταιρείας έναντι 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη δευτερογενή προσφορά των μετοχών. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενους δανεισμούς και να συνεισφέρει στο επενδυτικό της πρόγραμμα.
Ο Οικονομικός Διευθυντής Ziad Al-Murshed δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιδιώξει να πουλήσει χρέος διάρκειας 15 ετών έως 50 ετών το 2024 καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και η εταιρεία προσπαθεί να αξιοποιήσει τον τεράστιο ισολογισμό της.
Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο από την Aramco
Η Aramco έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου – υπογράφοντας κατασκευαστικές συμβάσεις αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του έργου Jafurah – καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή.
Πούλησε τα πρώτα της ομόλογα το 2019 ενώ ακολούθησε η διάθεση ομολόγων 50ετούς διάρκειας το 2020.
Τον περασμένο Μάιο, η Aramco διατήρησε την τριμηνιαία πληρωμή μερίσματος 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην σαουδαραβική κυβέρνηση και σε άλλους επενδυτές παρά τα χαμηλότερα κέρδη. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της – κεφάλαια από λειτουργίες μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες – ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο ήταν μικρότερη από τη συνολική πληρωμή.
Η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά και δεν θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογο για να υποστηρίξει το μέρισμα, δήλωσε ο Al-Murshed τον Φεβρουάριο. Το βασικό μέρισμα θα είναι «βιώσιμο και προοδευτικό», που σημαίνει ότι η εταιρεία στοχεύει να το αυξήσει τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.


Latest News
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς