To ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλει να συγκεντρώσει ο Saudi Aramco από την πρώτη της πώληση ομολόγων σε τρία χρόνια, σύμφωνα πληροφορίες του Bloomberg.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο διαθέτει ομόλογα διάρκειας 10, 30 και 40 ετών, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος. Οι συναντήσεις με επενδυτές σταθερού εισοδήματος αναμένεται να ξεκινήσουν την Τρίτη, όπως εξήγησε το άτομο στο Bloomberg.

Aramco: «Πρεμιέρα» με άνοδο μετοχής για την πετρελαϊκή εταιρεία

Ο πετρελαϊκός κολοσσός έχει προσλάβει τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley και SNB Capital για τη διαχείριση της πώλησης.

Το τελικό μέγεθος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, ανάλογα με τη ζήτηση των επενδυτών.

Το σχέδιο έκδοσης ομολόγων έρχεται εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προχώρησε στην πώληση μετοχών της εταιρείας έναντι 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη δευτερογενή προσφορά των μετοχών. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενους δανεισμούς και να συνεισφέρει στο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο Οικονομικός Διευθυντής Ziad Al-Murshed δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία θα μπορούσε να επιδιώξει να πουλήσει χρέος διάρκειας 15 ετών έως 50 ετών το 2024 καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και η εταιρεία προσπαθεί να αξιοποιήσει τον τεράστιο ισολογισμό της.

Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο από την Aramco

Η Aramco έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου – υπογράφοντας κατασκευαστικές συμβάσεις αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του έργου Jafurah – καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή.

Πούλησε τα πρώτα της ομόλογα το 2019 ενώ ακολούθησε η διάθεση ομολόγων 50ετούς διάρκειας το 2020.

Τον περασμένο Μάιο, η Aramco διατήρησε την τριμηνιαία πληρωμή μερίσματος 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην σαουδαραβική κυβέρνηση και σε άλλους επενδυτές παρά τα χαμηλότερα κέρδη. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της – κεφάλαια από λειτουργίες μείον τις κεφαλαιουχικές δαπάνες – ύψους 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο ήταν μικρότερη από τη συνολική πληρωμή.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά και δεν θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογο για να υποστηρίξει το μέρισμα, δήλωσε ο Al-Murshed τον Φεβρουάριο. Το βασικό μέρισμα θα είναι «βιώσιμο και προοδευτικό», που σημαίνει ότι η εταιρεία στοχεύει να το αυξήσει τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή