Το ενδεχόμενο αλλαγής του κανόνα που θα μπορούσε να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια στις οχτώ μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες εξετάζει η Federal Reserve, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται τέσσερις πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ο κανόνας είναι γνωστός ως «προσαύξηση GSIB». Η κεντρική τράπεζα τον εισήγαγε το 2015 και αφορά ένα επιπλέον επίπεδο κεφαλαίων που απαιτεί η κεντρική τράπεζα από τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν παγκόσμια συστημική σημασία (GSIBs) με στόχο να ενισχυθεί η ασφάλεια και η ευρωστία τους.

ΗΠΑ: Μόνο η Fed μπορεί να αναζωπυρώσει τον έρωτα για τα αυτοκίνητα

Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να ενημερώσει τις εισροές που χρησιμοποιεί στον υπολογισμό για την προσαρμογή στην οικονομική ανάπτυξη ώστε να αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος των τραπεζών σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία.

Η ενημέρωση αυτών των εισροών ή «συντελεστών» θα μείωνε τις συστημικές βαθμολογίες των τραπεζών και την επακόλουθη κεφαλαιακή επιβάρυνση και θεωρείται μια πολυπόθητη νίκη για τον κλάδο.

Οι διαβουλεύσεις της Fed βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ωστόσο η προθυμία της κεντρικής τράπεζας να επανεξετάσει το θέμα θεωρείται μια σημαντική πρόοδο στον πολυετή αγώνα  για την μείωση της «προσαύξηση GSIB».  Δείχνει επίσης πώς η ευρύτερη μάχη για τους κεφαλαιακούς κανόνες δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες να πιέσουν για άλλες ρυθμιστικές παραχωρήσεις που επιζητούσαν εδώ και καιρό.

Το όφελος για τις τράπεζες

Η πιθανή εξοικονόμηση κεφαλαίου για τις οκτώ τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται η JPMorgan , η Citigroup και η Bank of America, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Συνολικά οι τράπεζες  κατείχαν περίπου 230 δισ. δολάρια κεφαλαίου λόγω της προσαύξησης το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση για ορισμένες από αυτές.

Μια προσαύξηση 0,5%, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την JPMorgan και την Bank of America, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters. Αυτά είναι μετρητά που οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν πίσω στην οικονομία μέσω δανεισμού.

Η πρόσθετη επιβάρυνση, η οποία θεσπίστηκε ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των GSIB, δεδομένης της απειλής που συνιστούν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η καθυστέρηση της αναθεώρησης από την Federal Reserve

Κατά την υιοθέτηση του κανόνα, η Fed υποστήριξε ότι καθόρισε τους συντελεστές, οι οποίοι σχετίζονται με το μέγεθος, τη διασύνδεση, την πολυπλοκότητα και τη διασυνοριακή δραστηριότητα μιας τράπεζας, χρησιμοποιώντας στοιχεία της περιόδου 2012-2013.

Σύμφωνα με την Fed η προσέγγιση αυτή θα βελτιώσει την προβλεψιμότητα των βαθμολογιών και θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των τραπεζών, ενώ θα επανεξετάζει περιοδικά το πλαίσιο.

Οι GSIBs λένε ότι αυτή η αναθεώρηση έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Επειδή οι τράπεζες τείνουν να αναπτύσσονται σύμφωνα με την οικονομία, η χρήση μιας ξεπερασμένης μεθοδολογίας τις κάνει να εμφανίζονται μεγαλύτερες σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματά τους. «Οι αμερικανικές GSIBs κατέχουν περισσότερα από 59 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιακά αποθέματα GSIB που αποδίδονται αποκλειστικά στη γενική οικονομική ανάπτυξη», έγραψε η JPMorgan σε δημόσια επιστολή προς τη Fed τον Ιανουάριο.

Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαιροποιήσει τους συντελεστές για να λάβει υπόψη της την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν οι άνθρωποι, αν και το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πώς ακριβώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

Η μάχη της Βασιλείας

Οι αξιωματούχοι της Fed ήταν επί μακρόν απρόθυμοι να επανεξετάσουν τους συντελεστές, επειδή ανησυχούσαν ότι θα έδιναν την εικόνα ότι ευνοούν τους τραπεζικούς κολοσσούς, σύμφωνα με τις πηγές.

Αλλά η κεντρική τράπεζα πυροδότησε τη συζήτηση όταν παρουσίασε, μαζί με δύο άλλες ρυθμιστικές αρχές, την πρόταση «Basel Endgame», η οποία προέβλεπε την αύξηση των κεφαλαίων για τις  GSIB και άλλες μεγάλες τράπεζες. Οι αξιωματούχοι της Fed υποστήριξαν ότι το σχέδιο θα μετρούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο τραπεζικών ζημιών.

Ταυτόχρονα, η Fed πρότεινε να κάνει την  προσαύξηση των GSIB πιο ευαίσθητη στους κινδύνους των τραπεζών, μια αλλαγή που μπορεί να κάνει η ίδια.

Δεν συζήτησε τους συντελεστές και προέβλεψε ότι οι αλλαγές θα έχουν μικρό αντίκτυπο στο ύψος των κεφαλαιακών προσαυξήσεων των τραπεζών, αν και ορισμένες τράπεζες λένε ότι θα τις αυξήσει. Όμως οι προτάσεις προκάλεσαν μια μαζική άσκηση πίεσης από τον κλάδο, ανοίγοντας την πόρτα για τις GSIBs να πιέσουν και πάλι για τους συντελεστές.

Οι μεγάλες τράπεζες πλήττονται περισσότερο από την πρόταση της Βασιλείας και έχουν υποστηρίξει επιθετικά ότι θα τις αναγκάσει να περιορίσουν τη χορήγηση δανείων.

Η Fed έχει κατανόηση για τα παράπονα αυτά και εργάζεται για την αναθεώρηση της πρότασης, αλλά οι όποιες παραχωρήσεις πρέπει να συμφωνηθούν από τις άλλες ρυθμιστικές αρχές που είναι λιγότερο δεκτικές, ανέφερε το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή