Το θέμα δεν «έπαιξε» προεκλογικά στη Γαλλία, παρότι θα μπορούσε να γίνει βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Οι χρεοκοπίες των επιχειρήσεων άρχισαν να καλπάζουν και πάλι και ήδη πλησιάζουν τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2018 και 2019. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μοιραία θα ταλανίσει την επόμενη κυβέρνηση. Μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα ίσως προκληθεί αν η νέα κυβέρνηση έχει ως κορμό τα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου,  δεδομένου ότι με τα «λουκέτα» χάνονται θέσεις εργασίας και η προστασία της εργασίας και των εργαζομένων αποτελεί «ιερή υποχρέωση» και πρώτη προτεραιότητα της Αριστεράς.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Δικαστικών Διαχειριστών και Επιμελητών της Γαλλίας (CNAJMJ) είναι εξόχως ανησυχητικά για τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης: το πρώτο εξάμηνο ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν αυξήθηκαν κατά 18% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 και πλησίασαν τις 33.500. Οι ειδικοί θεωρούν ότι απειλούνται περί τις 102.500 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Γαλλία: Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της αγοράς ομολόγων που μέχρι τώρα προτιμούσε να αγνοεί [γράφημα]

Γνωστές επωνυμίες κηρύσσουν πτώχευση στη Γαλλία

Τα «κανόνια» ήταν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αυξημένα κατά 20% συγκριτικά με το μέσο επίπεδο εξαμήνου της προ-Covid εποχής 2018-2019 (ήταν περίπου 28.000). Επωνυμίες διεθνώς γνωστές, όπως οι Caddie, Duralex, Les Petits Bidons, Cazoo και άλλες κατέβασαν τα ρολά εντός του 2024.

Όπως σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο η γαλλική κυβέρνηση στήριξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους κι αυτός ήταν εξάλλου ένας λόγος για τον οποίο το 2023 εκτινάχθηκε στο 5,5% το ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. Από την περυσινή χρονιά οι χρεοκοπίες είχαν αρχίσει να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς οι επιχειρήσεις απέσυραν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Αλλά η απερχόμενη κυβέρνηση του Παρισιού συγκροτήθηκε από μια Κεντροδεξιά προεδρική πλειοψηφία που θεωρείται φίλα προσκείμενη προς το επιχειρείν. Και ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν εξάλλου είναι ένας αναφανδόν pro-business πολιτικός ηγέτης – γι’ αυτό και η Αριστερά τού έχει προσάψει από την πρώτη κι όλας θητεία του (2017-2022) τον χαρακτηρισμό «ο πρόεδρος των πλουσίων».

Ευάλωτη παραγωγή

«Ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αρωγής από το κράτος νομοτελειακά αυξάνει τις χρεοκοπίες των επιχειρήσεων», παρατηρεί στον «Figaro» ο οικονομολόγος της BNP Paribas Στεφάν Κολιάκ. Την άποψή του δεν συμμερίζεται το Ινστιτούτο Rexecode, που απηχεί τις απόψεις της εργοδοσίας και το οποίο διαπιστώνει μια αυξανόμενη ευαλωτότητα στην παραγωγική διαδικασία της Γαλλίας.

«Ο αριθμός των χρεοκοπιών πλησιάζει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η αύξηση που παρατηρούμε είναι σαφώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μετά την Covid. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η Γαλλία έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις», σημειώνει το Rexecode σε μελέτη που δημοσίευσε στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CNAJMJ, οι τομείς που σαρώνει το κύμα χρεοκοπιών είναι το λιανικό εμπόριο και οι κατασκευές. Επίσης ο ευρύτερος κλάδος των δραστηριοτήτων που αφορούν τα ακίνητα κατέγραψε αύξηση των λουκέτων σε ποσοστό 54% το πρώτο εξάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα αυτό έκλεισαν 617 μεσιτικά γραφεία.

Στον κλάδο των μεταφορών οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 33% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ στον κλάδο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλίσεων καταγράφτηκε αύξηση 25%.

Τα εγγυημένα δάνεια

«Επιβράδυνση της ανάπτυξης, νωχελική κατανάλωση, ανεπαρκείς επενδύσεις, αύξηση του κόστους παραγωγής, όλο και περισσότερες δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης… Είναι πολλές οι αρνητικές συγκυρίες που βαραίνουν τις γαλλικές επιχειρήσεις. Για τις πιο εάλωτες, η άρση της κρατικής αρωγής αποτελεί τη χαριστική βολή», γράφει στη «Le Figaro» η Ναταλί Ζιλμπέρ.

«Οι επιχειρήσεις που καταρρέουν είναι εκείνες που έχουν μεγαλύτερα χρέη από το μέσον όρο. Η ευαλωτότητά τους αυτή επιδεινώνεται όσο παραμένουν υψηλά τα επιτόκια χορηγήσεων», επιβεβαιώνει ο γενικός γραμματέας του Rexecode Ντενί Φεράντ.

Σε σημείωμά του στο LinkedIn ο πρόεδρος της εταιρείας αξιολόγησης επιχειρήσεων Nota-PME Πατρίκ Σενικούρ παρατηρεί ότι οι επιχειρήσεις που τίθενται σε διαδικασία πτώχευσης είναι εκείνες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους πολύ ταχείς ρυθμούς αποπληρωμής των εγγυημένων από το κράτος δανείων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αν δεν γίνει κάτι, θα πρέπει να περιμένουμε οι πτωχεύσεις να φθάσουν τις 70.000 έως τα τέλη του 2024», προειδοποίησε ο Πατρίκ Σενικούρ. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, ο ειδικός προτείνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ώστε οι καταβολές να γίνουν συμβατές με την απόδοση της επιχείρησης.

Προσοχή απαιτείται επίσης να δοθεί για να μην πληγεί η δυνατότητα εξασφάλισης νέων πιστώσεων από τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό ο Σενικούρ τόνισε ότι η παράταση των δανείων δεν πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση της πίστωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή