![Scope Rating: Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη- Τι συνέβη στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/scoperating-.jpg)
Με γοργό ρυθμό αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Scope Ratings, που χρησιμοποίησε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε 372,3 δισ. ευρώ.
Αν και ο ενοποιημένος δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει χαμηλός στο 1,86%, η τριμηνιαία αύξηση παρουσίασε σημαντική επιτάχυνση, με 7,6 δισ. ευρώ πρόσθετα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχεδόν 3,5 φορές την αύξηση των 2,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Scope Ratings: Το ιταλικό χρέος θα ξεπεράσει το ελληνικό σε 3 χρόνια
Την πρώτη θέση στις μεγάλες οικονομίες κατέχει η Ιταλία που παρουσίασε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση (+0,08pp) αντιστρέφοντας την καθοδική τάση που είχε καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Γαλλίας συνέχισε την ανοδική του πορεία φθάνοντας στο 2%. Στη Γερμανία ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 (1,32%).
Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη μεταξύ των μικρών οικονομιών παρουσίασε τη μεγαλύτερη συνολική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , αλλά ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το μέσο όρο για την περίοδο
Η Scope εκτιμά τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέτρο το 2025, παρά τις προσδοκίες για μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η οποία θα υποβοηθηθεί από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων, και ακόμη περισσότερο το 2025. Η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης για την ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ το 2024 είναι 1%.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/scope-1.jpg)
Η διάρθρωση των κόκκινων δανείων
Η Scope διαπιστώνει ότι η αύξηση των κόκκινων δανείων είναι καλύτερα κατανεμημένη ανά χώρα το α’ τρίμηνο και ήταν ισορροπημένη μεταξύ επιχειρήσεων και λιανικής.
Στην Αυστρία αν και σημειώθηκε μια από τις υψηλότερες τριμηνιαίες αυξήσεις τα εταιρικά κόκκινα δάνεια επιβραδύνθηκαν εν αντιθέσει με το Βέλγιο και την Ιταλία που παρουσιάζουν δυναμική.
Στην Ισπανία καταγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής, με το δείκτη να είναι ο υψηλότερος στο δείγμα της ΕΑΤ και ο υψηλότερος για τη χώρα εδώ και χρόνια,και να ανέρχεται στο 3,87%.
Ο κλάδος της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενος από τον τομέα της ύδρευσης που αφορά κυρίως τις Κάτω Χώρες.Οι δραστηριότητες ακινήτων κατατάσσονται στην τρίτη θέση και χρήζουν προσοχής λόγω του σημαντικού μεριδίου των εταιρικών ανοιγμάτων.
Το κόστος της αύξησης του κινδύνου είναι υψηλότερο στη Γερμανία, ακολουθούμενο από τη Γαλλία, ξεπερνώντας το όριο των 60 μ.β. και στις δύο χώρες.
Τέλος, οι μικρές τράπεζες επηρεάζονται περισσότερο, αν και τα Stage 2 δάνεια μειώθηκαν στο 9,4% των συνολικών δανείων έναντι 9,6% το 4ο τρίμηνο του 2023, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου