H μετοχή της BP  υποχώρησε την Τρίτη, αφού η εταιρεία επισήμανε ότι αναμένει απομείωση της αξίας της έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε για χαμηλότερα περιθώρια διύλισης που θα επηρεάσουν τα αποτελέσματά της.

H μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού είχε υποχωρήσει πάνω από 3% στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πιέσεις στις ευρωαγορές, βουτιά για την BP

Αδύναμα περιθώρια διύλισης για την BP

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και οι επιδόσεις των εμπορικών συναλλαγών πετρελαίου θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 30 Ιουλίου. Το πλήγμα στα αποτελέσματα υπολογίζεται μεταξύ 500 και 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ενεργειακή εταιρεία αναμένει επίσης να καταγράψει απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων μετά τους φόρους και προβλέψεις συμβολαίων στην περιοχή από 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται χρεώσεις που σχετίζονται με τη συνεχή αναθεώρηση της BP σε σχέση με το διυλιστήριό της στο Γκελζενκίρχεν στη Γερμανία.

Η παραγωγή στους τομείς της εξερεύνησης, γεώτρησης και εξόρυξης, το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται τώρα να είναι «σε γενικές γραμμές σταθερή» σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, δήλωσε η BP, προσθέτοντας ότι αναμένει ένα μέσο αποτέλεσμα μάρκετινγκ και εμπορίας φυσικού αερίου.

Ο συνολικός ενεργειακός τομέας έχει «μετριασμένα» υποαποδόσεις, δήλωσε ο αναλυτής της RBC, Biraj Borkhataria, προσθέτοντας ότι «παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες θέσεις και αποδοχές εδώ, με ισχυρότερους από τους αναμενόμενους όγκους στις προαναφερθείσεες δραστηριότητες».

Η BP αντιμετωπίζει μια μεταβατική περίοδο αφού ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney παραιτήθηκε από τη θέση του μη κλείνοντας καν τέσσερα χρόνια, λόγω άγνωστων προσωπικών σχέσεων με συναδέλφους πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος. Η εταιρεία διόρισε τον Murray Auchincloss ως μόνιμο Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ιανουάριο.

Η εταιρεία στοχεύει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοικονόμηση κόστους μετρητών έως το τέλος του 2026. Το ασθενέστερο περιθώριο στα καύσιμα και οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου επηρέασαν τα αποτελέσματα της BP το πρώτο τρίμηνο, οδηγώντας σε πτώση των κερδών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντίπαλος ενεργειακός γίγαντας Shell ομοίως ανακοίνωσε ότι αναμένει να καταγράψει απομείωση αξίας έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη φορολογία, κυρίως συνδεδεμένη με τα εργοστάσιά της στη Σιγκαπούρη και στο Ρότερνταμ. Πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου όσον αφορά τις συναλλαγές και τη βελτιστοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2024 «λόγω εποχικότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή