Στο μικροσκόπιο των αρχών για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας το 2022 βρίσκεται η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η εισαγγελέας του Παρισιού άνοιξε την υπόθεση αφού ειδοποιήθηκε από την υπηρεσία παρακολούθησης της χρηματοδότησης της εκστρατείας της χώρας το 2023, δήλωσε αξιωματούχος σε ένα email. Η έρευνα κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μεταβιβάστηκε σε ανακριτικό δικαστή με ευρύτερες εξουσίες. Το δίκτυο BFM TV δημοσίευσε για πρώτη φορά την είδηση σήμερα.

Γαλλία: Οι εκλογές των κοινωνικών δικτύων

Η έρευνα είναι το «κερασάκι στην τούρτα» για τη Λεπέν, της οποίας η Εθνική Συσπείρωση ήρθε μόλις στην 3η θέση στον δεύτερο γύρωο των εκλογών στη Γαλλία, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Βέβαια, δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του κέρδισαν 143 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας – το ένα τέταρτο του συνόλου και αριθμός ρεκόρ για το κόμμα. Πριν από περίπου μια δεκαετία, το κόμμα είχε μόλις δύο έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Επιπλέον, μια δημοσκόπηση την Τρίτη έδειξε ότι θα ηγηθεί στον πρώτο γύρο των επόμενων γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2027.

Εχει ιστορία…

Η έρευνα δεν είναι η πρώτη εμπλοκή της Λεπέν με τον νόμο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, δικάζεται για ισχυρισμούς ότι η ίδια και το κόμμα της διέθεσαν εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα στη Γαλλία.

Η υπόθεση χρηματοδότησης της εκστρατείας του 2022 θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θα εξετάσει τις υποψίες ότι η Λεπέν δέχθηκε δάνειο από νομική οντότητα —για παράδειγμα ένωση ή εταιρεία— το οποίο είναι παράνομο στη Γαλλία. Η έρευνα θα εξετάσει επίσης πιθανή υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, απάτη και πλαστογραφία.

Η Λεπέν απέτυχε δύο φορές στην υποψηφιότητά της για τη γαλλική προεδρία σε αναμετρήσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν —το 2017 και το 2022— αλλά αύξανε το μερίδιό της στις ψήφους κάθε φορά. Διεύρυνε την απήχησή της προσπαθώντας να φέρει το κόμμα της περισσότερο στο mainstream, αποστασιοποιώντας το από τον απροκάλυπτο ρατσισμό του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν που συνίδρυσε το κόμμα.

Την Τρίτη, η Toluna-Harris Interactive δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που εξέταζε τέσσερα σενάρια που την έβαζαν απέναντι σε διαφορετικούς υποψηφίους από την αριστερά και το κέντρο. Δεν περιλαμβάνουν τον Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει το 31% ή το 32% των προεδρικών ψήφων στον πρώτο γύρο, βάζοντάς την στον δεύτερο γύρο. Τα σενάρια την έθεσαν απέναντι στον πρώην κεντρώο πρωθυπουργό του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, που έλαβε 22% έως 24%, ή ο σημερινός πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, έμελλε να συγκεντρώσει 20% έως 23%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μητσοτάκης: Ίσως περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ το «Eθνικόν είναι το αληθές»
Επικαιρότητα |

Επίκαιρο παρά ποτέ το «Eθνικόν είναι το αληθές» - Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Ζούμε σε εξαιρετικά ταραγμένους καιρούς και πολλές από τις σταθερές, τις οποίες θεωρούσαμε δεδομένες τις τελευταίες δεκαετίες, τίθενται σε αμφισβήτηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Καιρός: Παρέλαση με αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές
Επικαιρότητα |

Παρέλαση με αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Αφρικανική σκόνη, συννεφιά και τοπικές βροχές έχει ο καιρός σήμερα 25 Μαρτίου – Για πιθανώς έντονες βροχές το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, προειδοποιεί η ΕΜΥ

Τραμπ: Η γκάφα των υπουργών του – Αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο μέσω μηνυμάτων
Inbox |

Γκάφα ολκής από υπουργούς του Τραμπ - Αποκάλυπταν απόρρητες πληροφορίες σε δημοσιογράφο μέσω μηνυμάτων

Αμερικανός δημοσιογράφος βρέθηκε αναπάντεχα προσκεκλημένος σε απόρρητη διαδικτυακή συζήτηση κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ, δίχως να το… γνωρίζουν και οι ίδιοι.