Στο μικροσκόπιο των αρχών για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής της εκστρατείας το 2022 βρίσκεται η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η εισαγγελέας του Παρισιού άνοιξε την υπόθεση αφού ειδοποιήθηκε από την υπηρεσία παρακολούθησης της χρηματοδότησης της εκστρατείας της χώρας το 2023, δήλωσε αξιωματούχος σε ένα email. Η έρευνα κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα και μεταβιβάστηκε σε ανακριτικό δικαστή με ευρύτερες εξουσίες. Το δίκτυο BFM TV δημοσίευσε για πρώτη φορά την είδηση σήμερα.

Γαλλία: Οι εκλογές των κοινωνικών δικτύων

Η έρευνα είναι το «κερασάκι στην τούρτα» για τη Λεπέν, της οποίας η Εθνική Συσπείρωση ήρθε μόλις στην 3η θέση στον δεύτερο γύρωο των εκλογών στη Γαλλία, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Βέβαια, δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι το ακροδεξιό κόμμα και οι σύμμαχοί του κέρδισαν 143 έδρες στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας – το ένα τέταρτο του συνόλου και αριθμός ρεκόρ για το κόμμα. Πριν από περίπου μια δεκαετία, το κόμμα είχε μόλις δύο έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Επιπλέον, μια δημοσκόπηση την Τρίτη έδειξε ότι θα ηγηθεί στον πρώτο γύρο των επόμενων γαλλικών προεδρικών εκλογών το 2027.

Εχει ιστορία…

Η έρευνα δεν είναι η πρώτη εμπλοκή της Λεπέν με τον νόμο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, δικάζεται για ισχυρισμούς ότι η ίδια και το κόμμα της διέθεσαν εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα στη Γαλλία.

Η υπόθεση χρηματοδότησης της εκστρατείας του 2022 θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θα εξετάσει τις υποψίες ότι η Λεπέν δέχθηκε δάνειο από νομική οντότητα —για παράδειγμα ένωση ή εταιρεία— το οποίο είναι παράνομο στη Γαλλία. Η έρευνα θα εξετάσει επίσης πιθανή υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα, απάτη και πλαστογραφία.

Η Λεπέν απέτυχε δύο φορές στην υποψηφιότητά της για τη γαλλική προεδρία σε αναμετρήσεις εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν —το 2017 και το 2022— αλλά αύξανε το μερίδιό της στις ψήφους κάθε φορά. Διεύρυνε την απήχησή της προσπαθώντας να φέρει το κόμμα της περισσότερο στο mainstream, αποστασιοποιώντας το από τον απροκάλυπτο ρατσισμό του πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν που συνίδρυσε το κόμμα.

Την Τρίτη, η Toluna-Harris Interactive δημοσίευσε μια δημοσκόπηση που εξέταζε τέσσερα σενάρια που την έβαζαν απέναντι σε διαφορετικούς υποψηφίους από την αριστερά και το κέντρο. Δεν περιλαμβάνουν τον Μακρόν, ο οποίος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει το 31% ή το 32% των προεδρικών ψήφων στον πρώτο γύρο, βάζοντάς την στον δεύτερο γύρο. Τα σενάρια την έθεσαν απέναντι στον πρώην κεντρώο πρωθυπουργό του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, που έλαβε 22% έως 24%, ή ο σημερινός πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, έμελλε να συγκεντρώσει 20% έως 23%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»