Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσια συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ,  αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν βελτιωθεί, αλλά και στο Κυπριακό, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής και δεσμεύει τη γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται  όταν κανείς δεν το περιμένει και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.

Μητσοτάκης: Δεν λύσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας – Συνεχίζουμε τις προσπάθειες

«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα, γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας, είχε να κάνει με το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’ που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα», ξεκαθάρισε.

Για να σημειώσει πως όταν ακούει «ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ εντός της χώρας», έχει «σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα»

Μίλησε και το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρχής τοποθετείται ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στο Κίεβο, εξηγώντας πως «αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία».

«Κάναμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Την έχουμε αποδώσει από άποψη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης και η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει», όπως είπε.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ ήταν εντυπωσιακά ενωμένη. «Έχουμε επιβάλει πολυάριθμες ισχυρές δράσεις και στην πραγματικότητα ήμασταν αυτοί που παραδώσαμε ένα σημαντικό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης», σημείωσε, ενώ σχετικά με την προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε χαρακτηριστικά πως «περάσαμε αυτή τη γέφυρα και αυτή η μακρά πορεία έχει ξεκινήσει».

«Επομένως, δεν βλέπω σημάδια της ευρωπαϊκής δέσμευσης να αμφιταλαντευτεί. Ναι, μπορεί να έχουμε προβλήματα με μία ή δύο χώρες. Ένας από αυτούς τυγχάνει να ηγείται του Συμβουλίου της ΕΕ τη στιγμή που μιλάμε (σ.σ. ο Όρμπαν). Αλλά συνολικά η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν πολύ συνεπής και ισχυρή», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μίλησε και για την οργάνωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τη δυνατότητα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας την την πρόταση που έχει κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ. «Για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία, που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, για την ενίσχυση των υπαρχουσών αμυντικών μας δυνατοτήτων, δεσμεύοντας περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτό το έργο, πάντα πλήρως ενσωματωμένο στις δομές του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Έχουν γίνει «μερικά θετικά βήματα» στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθύμισε ότι περάσαμε τρία χρόνια με δύσκολες στιγμές, λέγοντας ότι, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα