![Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία – Η Κύπρος είναι κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/3562.jpg)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσια συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν βελτιωθεί, αλλά και στο Κυπριακό, ενώ για τη Βόρεια Μακεδονία υπογράμμισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής και δεσμεύει τη γειτονική χώρα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει και έφερε ως παράδειγμα τη Βόρεια Μακεδονία.
Μητσοτάκης: Δεν λύσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας – Συνεχίζουμε τις προσπάθειες
«Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα, γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας, είχε να κάνει με το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’ που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα», ξεκαθάρισε.
Για να σημειώσει πως όταν ακούει «ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ εντός της χώρας», έχει «σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα»
Μίλησε και το Κυπριακό, υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Κύπρος είναι μια κατεχόμενη ευρωπαϊκή χώρα».
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρχής τοποθετείται ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στο Κίεβο, εξηγώντας πως «αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία».
«Κάναμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Την έχουμε αποδώσει από άποψη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης και η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει», όπως είπε.
Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ ήταν εντυπωσιακά ενωμένη. «Έχουμε επιβάλει πολυάριθμες ισχυρές δράσεις και στην πραγματικότητα ήμασταν αυτοί που παραδώσαμε ένα σημαντικό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης», σημείωσε, ενώ σχετικά με την προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε χαρακτηριστικά πως «περάσαμε αυτή τη γέφυρα και αυτή η μακρά πορεία έχει ξεκινήσει».
«Επομένως, δεν βλέπω σημάδια της ευρωπαϊκής δέσμευσης να αμφιταλαντευτεί. Ναι, μπορεί να έχουμε προβλήματα με μία ή δύο χώρες. Ένας από αυτούς τυγχάνει να ηγείται του Συμβουλίου της ΕΕ τη στιγμή που μιλάμε (σ.σ. ο Όρμπαν). Αλλά συνολικά η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν πολύ συνεπής και ισχυρή», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Μίλησε και για την οργάνωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τη δυνατότητα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας την την πρόταση που έχει κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ. «Για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία, που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, για την ενίσχυση των υπαρχουσών αμυντικών μας δυνατοτήτων, δεσμεύοντας περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτό το έργο, πάντα πλήρως ενσωματωμένο στις δομές του ΝΑΤΟ», σημείωσε.
Έχουν γίνει «μερικά θετικά βήματα» στις σχέσεις μας με την Τουρκία
Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθύμισε ότι περάσαμε τρία χρόνια με δύσκολες στιγμές, λέγοντας ότι, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά το να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πηγή: In.gr
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Καιρός: Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/3807966-600x412.jpg)
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
![Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/voylip-2-600x400.jpg)
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ