Ένα ισχυρό  τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» €10 δισ.  καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρει η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Η πλευρά της Thivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, φαίνεται να είναι απόλυτα δικαιωμένη για τη στρατηγική της στο ζήτημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα,  στον απόηχο της επικείμενης συμφωνίας μετόχων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία ανοίγει τον δρόμο για την συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Τράπεζες: Η ώρα της αλήθειας για τον 5ο πόλο στον κλάδο

Πηγές της Thrivest εκτιμούν ότι έως το Φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες. Χτυπημένες από την κρίση, την έλλειψη κεφαλαίων και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δύο ιστορικά τραπεζικά ιδρύματα προσπαθούσαν να διασωθούν, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προχωρούσαν σε ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους και ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμπτε έπειτα από χρόνια κρίσης.

Attica Bank και Παγκρήτια

Κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά, Attica Bank και Παγκρήτια ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, έπειτα από τη δρομολογούμενη συμφωνία μετόχων, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σύσταση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος των τριών επενδυτών, οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, δέχονταν κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι σε μία επιχειρηματική ενέργεια υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, οι Κασσάνδρες δεν δικαιώθηκαν, όπως αποδείχθηκε αυτές τις μέρες.

Ο 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών, που υπόσχεται να παράσχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, στις -αποκλεισμένες σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό- ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και όπως παρατηρούν πηγές που γνωρίζουν καλά τον τραπεζικό χώρο, η επενδυτική ομάδα της Thrivest εισήλθε σε δύο προβληματικές τράπεζες, που είχαν αβέβαιο μέλλον και κατάφερε σε πρώτη φάση όχι μόνο να τις διασώσει, αλλά και να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί μία πολύ δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας στο ορατό μέλλον.

Θέμα χρόνου

Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της αγοράς είναι πλέον θέμα χρόνου. Οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος – ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ και – είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.

Η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα €140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης.  Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο