
Ένα ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» €10 δισ. καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φέρει η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Η πλευρά της Thivest Holding των κ.κ. Αλέξανδρου Εξάρχου, Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, φαίνεται να είναι απόλυτα δικαιωμένη για τη στρατηγική της στο ζήτημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα, στον απόηχο της επικείμενης συμφωνίας μετόχων μεταξύ της επενδυτικής εταιρείας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία ανοίγει τον δρόμο για την συγκρότηση μίας νέας, μεγάλης, ισχυρής και υγιούς τράπεζας που φιλοδοξεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Τράπεζες: Η ώρα της αλήθειας για τον 5ο πόλο στον κλάδο
Πηγές της Thrivest εκτιμούν ότι έως το Φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες. Χτυπημένες από την κρίση, την έλλειψη κεφαλαίων και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα δύο ιστορικά τραπεζικά ιδρύματα προσπαθούσαν να διασωθούν, την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προχωρούσαν σε ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών τους και ο τραπεζικός κλάδος ανέκαμπτε έπειτα από χρόνια κρίσης.
Attica Bank και Παγκρήτια
Κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά, Attica Bank και Παγκρήτια ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία, έπειτα από τη δρομολογούμενη συμφωνία μετόχων, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για τη σύσταση του 5ου τραπεζικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής του σχήματος των τριών επενδυτών, οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, δέχονταν κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι σε μία επιχειρηματική ενέργεια υψηλού ρίσκου. Ωστόσο, οι Κασσάνδρες δεν δικαιώθηκαν, όπως αποδείχθηκε αυτές τις μέρες.
Ο 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών, που υπόσχεται να παράσχει πρόσβαση σε τραπεζικές πιστώσεις, στις -αποκλεισμένες σήμερα από τον τραπεζικό δανεισμό- ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και όπως παρατηρούν πηγές που γνωρίζουν καλά τον τραπεζικό χώρο, η επενδυτική ομάδα της Thrivest εισήλθε σε δύο προβληματικές τράπεζες, που είχαν αβέβαιο μέλλον και κατάφερε σε πρώτη φάση όχι μόνο να τις διασώσει, αλλά και να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί μία πολύ δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας στο ορατό μέλλον.
Θέμα χρόνου
Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα της αγοράς είναι πλέον θέμα χρόνου. Οι επικεφαλής των δύο βασικών μετόχων του εγχειρήματος – ο κ. Εξάρχου της Thrivest και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ και – είχαν αυτές τις ημέρες απανωτές συναντήσεις για να κλείσουν τις τελευταίες και τυπικές λεπτομέρειες ώστε να έρθει η ώρα των υπογραφών.
Η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα €140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης. Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο,


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου