ΔΕΗ

Κανονικά εκτελείται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, που είχε ανακοινώσει στις αρχές της χρονιάς η διοίκηση της εισηγμένης.

Θυμίζω ότι ο πρόεδρος και CEO κ. Γιώργος Στάσσης στην Capital Markets Day που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2024 – 2026 το οποίο προέβλεπε τη διάθεση κεφαλαίων ύψους 9 δισ. ευρώ προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έθεσε για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις εξαγορές κλπ.

Επενδύσεις

Από τα κεφάλαια αυτά τα περίπου 4 δισ. ευρώ κατευθύνονται για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα 2 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το 1,1 δισ. για ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή (σταθμοί αντλησιοταμίευσης, CCGT, κλπ), τα 700 εκατ. ευρώ για το δίκτυο χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες, τα 400 εκατ. ευρώ για ψηφιοποίηση και ενεργειακή αποδοτικότητα, άλλα 400 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και την ηλεκτροκίνηση, ενώ στα 700 εκατ. ευρώ εκτιμώνται τα μερίσματα.

Χρηματοδότηση

Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε διαβεβαιώσει πώς η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου των 9 δισ. ευρώ είναι στην πλειοψηφία του εξασφαλισμένο.

Απέμεναν περί τα 700 εκατ. ευρώ για να κλειδώσει πλήρως τα κεφάλαια που θα διαθέσει για την ανάπτυξή της.

Αγορές

Οι πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να σχεδιάζει την έξοδο της στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Πάντως, μαθαίνω, πώς αν και στην εταιρεία η αρμόδια ομάδα σκανάρει… και αξιολογεί όλα τα δεδομένα στις αγορές (εκλογές, γεωπολιτικά, επιτόκια κλπ) εντούτοις δεν βιάζεται…

Άλλωστε και οι λήξεις ομολόγων για τις οποίες επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων για αποπληρωμή είναι το 2026.

Βέβαια, όπως μου είπε άνθρωπος μου: «Και για τις εκδόσεις ομολόγων, ισχύει ό,τι ίσχυε με τις υποτιμήσεις της δραχμής… Ποτέ δεν προαναγγέλλονται…»

Χίος

Σαλπάρουν για Χίο αύριο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης μαζί με το επιτελείο τους. Αλλά από ότι μαθαίνω δεν πάνε για μπάνια στα Μαύρα Βόλια, ούτε στα Βρουλίδια. Αυτοψία στα Μεταλλεία Αντιμονίτη θα κάνουν και θα συμμετάσχουν σε δημόσια διαβούλευση με τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους εκπροσώπους των τοπικών και παραγωγικών φορέων του νησιού, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των μεταλλείων στην Κέραμο Χίου. Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΝ, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας θα εκκινήσει και ο διαγωνισμός για την παραχώρησή τους, πιθανώς στις αρχές φθινοπώρου.

Έρευνα κι εκμετάλλευση

Για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τα κοιτάσματα αντιμονίτη (για την παραγωγή του κρίσιμου μετάλλου αντιμονίου) στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της Κεράμου Χίου, όπως αναφέρουν με έμφαση, καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους αλλά και μικρομεσαίους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας.

Οι μνηστήρες

Μάλιστα, ένας από αυτούς έχει περάσει και το κατώφλι του ΥΠΕΝ για να δηλώσει το ενδιαφέρον του, μαζί με μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης περιουσιακών στοιχείων. Το συγκεκριμένο σχήμα λέγεται ότι ενδιαφέρεται και για τον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης, όπου έχει εντοπιστεί μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης, όπου αντίστοιχος διαγωνισμός αναμένεται να «τρέξει» προς τα τέλη του έτους.

Η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη

Ορισμένοι άνθρωποι ταυτίζονται με τις θέσεις τις οποίες έχουν αποκτήσει κάποια ορισμένη στιγμή. Κι έτσι κατορθώνουν να διαμορφώσουν και τον μύθο τους. Η ενεργητικότητά τους και η ευφυία τους είναι βασικά τους εργαλεία. Οπως στην περίπτωση της κυρίας Χριστίνας Σακελλαρίδη. Που επί 31 χρόνια ήταν πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) – διαδεχόμενη τον αποβιώσαντα Νίκο Γάτο, το 1993.

Επίτιμη πρόεδρος

Και δεν διαθέτει μόνο τον τίτλο της επίτιμης προέδρου του ΠΣΕ, αλλά συμμετείχε στις εκλογές του συνδέσμου, εκλέχτηκε και παραμένει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου! Γυναίκα ούσα κατόρθωσε με την πνευματική της γοητεία και τις ικανότητες της, να κάνει τον ΠΣΕ συνομιλητή όλων των κυβερνήσεων, όλων των πολιτικών παρατάξεων και παράλληλα διαφόρων επιχειρηματικών φορέων και κύκλων. Κι αθόρυβα συμμετείχε και σε διάφορα ευρωπαικά fora.

Στον ΟΟΣΑ

Με προφανή αναγνώριση. Ισως η αστική της καταγωγή να ήταν ένα από αυτά τα «εργαλεία», τα υπόλοιπα ήταν οι ικανότητες της. Ομως η κυρία Σακελλαρίδη δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΠΣΕ. Ισως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπάλληλος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, αμέσως μετά την δημιουργία του.

Επίτιμη πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Η νεαρή τότε ελληνίδα, που με περίσσιο θράσος διεκδίκησε την θέση, δεν ολοκλήρωσε την τετραετή θητεία του συμβολαίου της. Στα τρία χρόνια άφησε το «γκρίζο Παρίσι» για την «ηλιόλουστη Αθήνα». Κι επίσης ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Και αντιπρόεδρος του μάλιστα. Προ ημερών η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου την τίμησε με τον τίτλο της επίτιμης αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ!

—-

Προσπαθούν…

Η αγορά συνεχίζει να προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις διαθέσεις και τις επιλογές του υπουργείου Ανάπτυξης και γενικότερα της κυβέρνησης. Κινούμενη σε χαμηλούς τόνους και προσπαθώντας «να μην δίνει δικαιώματα» όπως λένε και στο χωριό μου. Γιατί οι μέρες είναι δύσκολες. Κι υπάρχει μεγάλη … απελπισία. Πολιτική! Και καταλαβαίνετε μπορεί αιφνιδίως να ανοίξουν οι ουρανοί! Ασε που ο πολλαπλασιασμός των προστίμων στέλνει προφανή μηνύματα….

Πρωτιές

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησε η εταιρεία Global Greece – International Business Projects σχετικά με την δυναμική των ελληνικών εξαγωγών. Σύμφωνα μ΄ αυτήν, η Ελλάδα διαθέτει 21 προϊόντα τα οποία ανήκουν στους leaders των παγκόσμιων εξαγωγών. Οπως επισημαίνεται εξ αυτών τα 13 είναι αγροτικά προϊόντα, τα 6 προϊόντα προστιθέμενης αξίας και τα 2 είναι βιομηχανικά (Μηχανήματα και Ηλιακοί Θερμοσίφωνες).

Λαβράκι κι ελιές

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στα προϊόντα που η Ελλάδα δεν είναι απλά μεταξύ των των leaders αλλά κατέχει πολύ σημαντική θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές – βρίσκεται δηλαδή στην πρώτη πεντάδα, είναι το Λαβράκι, οι ελιές, το ελαιόλαδο, η κομπόστα ροδάκινο, τα ακτινίδια και τα μάρμαρα. Και επίσης είναι υψηλά στις εξαγωγές γιαουρτιού και τυροκομικών προιόντων – κυρίως φέτας, που αντιστοιχεί στο 84% των εξαγωγών αυτής της κατηγορίας!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories