Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά το άλμα της δραστηριότητας διύλισης στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο άντληση από τα αποθέματα βενζίνης και αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 66 σεντς, ή 0,78%, στα 85,32 δολάρια το βαρέλι  μετά από πτώση 1,3% την προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 86 σεντς, ή 1,06%, στα 82,27 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 1,1% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Wall Street: Αναζητά δυνάμεις για νέα άνοδο

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 445,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου, ανέφερε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια στα 229,7 εκατομμύρια βαρέλια, πολύ μεγαλύτερα από τα 600.000 βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές κατά την εορταστική εβδομάδα της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, τα δεδομένα της ΥΠΕ φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη αυτή τη στιγμή για υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ, ο τυφώνας, η Μέση Ανατολή και η Κίνα

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 και το 2025 στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) και 1,85 εκατομμύρια bpd, αντίστοιχα, ανέφερε σε μηνιαία έκθεση. «Η αναμενόμενη ισχυρή κινητικότητα και τα αεροπορικά ταξίδια στο βόρειο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης/διακοπών αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για καύσιμα μεταφορών και να προωθήσουν την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Και τα δύο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου έκλεισαν τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις χαμηλότερα λόγω ενδείξεων ότι η ενεργειακή βιομηχανία του Τέξας βγήκε σχετικά αλώβητη από τον τυφώνα Beryl.

Στη Μέση Ανατολή, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan Nasrallah είπε ότι η Χαμάς διεξάγει συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με το Ισραήλ για λογαριασμό ολόκληρου του «Άξονα της Αντίστασης». Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η Χεζμπολάχ θα σταματούσε τις επιχειρήσεις της χωρίς να χρειάζεται χωριστές συνομιλίες, πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα περιόρισαν επίσης τα κέρδη , καθώς οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αλλά έχασαν τις προσδοκίες, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού παρέμεινε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities