Επιφυλακτικές είναι και σήμερα οι κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αναζητούν στηρίγματα μετά τη χθεσινή βουτιά, ενώ δεν έχουν σταματήσει να αποτιμούν τις μετεκλογικές ισορροπίες στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,17%, με τον κλάδο των ταξιδίων να υποχωρεί κατά 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,25% στις 8.160 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,17% στις 18.267 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,07% στις 7.503 μονάδες.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα – Συνεχίζει τα ρεκόρ ο Nikkei

Σε επίπεδο τίτλων, η νορβηγική Kongsberg ξεχωρίζει με το άλμα 7% που καταγράφει, μετά την αύξηση 21% που ανακοίνωσε στα λειτουργικά της έσοδα. Τα συνολικά έσοδα της διαμορφώθηκαν στα 11,59 δισ. νορβηγικές κορόνες, έναντι 9,61 δισ. NOK το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Το περιθώριο EBIT ήταν 12,5%, από 10,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Οι αγορές

Στο μεταξύ, οι αγορές, πέραν του πολιτικού κινδύνου με επίκεντρο τη Γαλλία, επηρεάζονται και από τις προειδοποιήσεις της Elizabeth McCaul, μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για τη σκιώδη τραπεζική στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την McCaul, η «αξιοσημείωτη» αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλων πηγών που προέρχονται εκτός των ρυθμιζόμενων τραπεζών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα πρέπει να προσέξουμε, πρόσθεσε, αλλά «είναι ο τομέας στον οποίο πιθανότατα έχουμε τη λιγότερη ορατότητα και όπου τα πράγματα μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα από…την κανονική πιστωτική δυναμική – δηλαδή η αγορά των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων».

Η McCaul είπε επίσης ότι υπήρξαν προειδοποιητικές ενδείξεις για το πώς αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ξαφνικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του οικογενειακού γραφείου Archegos Capital Management πριν από τρία χρόνια, που οδήγησε σε ζημίες 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδυτικές τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Nomura.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές