
Οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να υιοθετήσουν το ημερήσιο κύκλο διακανονισμού (T+1) των συναλλαγών, με τους αξιωματούχους να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης τους τελευταίους μήνες του 2027, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το T+1 (T+2, T+3) είναι συντομογραφίες που αναφέρονται στην περίοδο διακανονισμού για τις συναλλαγές τίτλων. Το «Τ» σημαίνει ημερομηνία συναλλαγής, δηλαδή την ημέρα που πραγματοποιείται η συναλλαγή. Οι αριθμοί 1, 2 ή 3 υποδηλώνουν πόσες ημέρες μετά την ημερομηνία συναλλαγής πραγματοποιείται ο διακανονισμός, η μεταβίβαση των χρημάτων και της κυριότητας των τίτλων. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο διακανονισμός των συναλλαγών γίνεται στο Τ+2.
Ευρώπη: Η «ταινία» που θα ανταγωνιστεί την Wall Street – Γιατί αντιδρούν οι αγορές
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θέτει το τέταρτο τρίμηνο του 2027, το πρώτο τρίμηνο του 2028 ή το τέταρτο τρίμηνο του 2028 ως πιθανούς στόχους για την επιτάχυνση των χρόνων διακανονισμού τίτλων από δύο ημέρες σε μία, σύμφωνα με τον Αντόνιο Οκάνα Αλβαρέζ, υπεύθυνο πολιτικής της ρυθμιστικής αρχής. Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δημόσια ακρόαση την Τετάρτη, περίπου το 70% των ερωτηθέντων ζήτησε να γίνει η μετάβαση το 2027.

Η υποδομή της ευρωπαϊκής αγοράς είναι πολύπλοκη και απαιτείται μια χρονοβόρα νομοθετική διαδικασία αντιμετωπίζει για να επιταχύνει την ημερομηνία διακανονισμού των συναλλαγών. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και άλλες χώρες υιοθέτησαν το T+1 στα τέλη Μαΐου και η επικεφαλής της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική ρύθμιση, Μαίριντ Μακ Γκίνες είπε ότι «το ερώτημα δεν είναι πλέον αν, αλλά πώς και πότε» θα συμβεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει τη μετάβαση μέχρι το τέλος του 2027.
«Το τέταρτο τρίμηνο του 2027 είναι ρεαλιστικό» εκτιμά ο Sebastijan Hrovatin, υπεύθυνος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν νομίζω ότι είναι πολύ τραβηγμένο».
Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, αλλά στο παρασκήνιο οι αξιωματούχοι επεξεργάζονται τα τεχνικά εμπόδια που συνεπάγεται η μετάβαση στο Τ+1, είπε. «Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να προχωρήσει, μπορούμε να επιταχύνουμε».
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προετοιμάστηκαν για τη μετάβαση στην Τ+1 στις ΗΠΑ μεταφέροντας το προσωπικό, προσαρμόζοντας τις βάρδιες και αναθεωρώντας τις ροές εργασίας. Αυτές οι προετοιμασίες φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, καθώς η μετάβαση φαίνεται να έχει κυλήσει ομαλά μέχρι στιγμής.
Η πρόκληση της Ευρώπης
Ωστόσο, η μετάβαση στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι πιο περίπλοκη και δαπανηρή, επειδή η περιοχή δεν διαθέτει ενιαία κεφαλαιαγορά. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες και οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών σε βάση Τ+1 θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχθεί αποδιοργανωτικός, σύμφωνα με τις απαντήσεις σε διαβούλευση της ESMA που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος.
Η προοπτική να περάσουν τρία χρόνια χωρίς να συμβαδίζουν με τις ΗΠΑ αποτελεί πρόκληση για τα προϊόντα που επενδύουν σε τίτλους και από τις δύο δικαιοδοσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει την κίνησή του με την ΕΕ εάν είναι δυνατόν.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η κοινή μας κακή ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ» εξηγεί ο Άντριου Ντάγκλας, πρόεδρος της τεχνικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για την Τ+1. «Εναπόκειται και στους δύο μας να ευθυγραμμιστούμε με τις ΗΠΑ», είπε αναφερόμενος στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας