Καθησυχάζει τις αγορές η Goldman Sachs για το πολιτικό ρίσκο, καθώς θεωρεί ότι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα δούμε μια αποκλιμάκωση των αρνητικών σεναρίων που συνδέονται με τον φετινό εκλογικό κύκλο σε αρκετές χώρες του κόσμου. Αλλά όπως υπενθυμίζει οι ανησυχίες παραμένουν, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Όπως αναφέρει, μετά την αιφνιδιαστική νίκη του αριστερού συνασπισμού στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η αγορά έδειξε κάποια ανακούφιση καθώς τα spreads μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων (OAT-Bund) περιορίστηκαν και ο V2X κινήθηκε χαμηλότερα.

Καμπανάκι από Morgan Stanley για πτωτικό τρίμηνο στη Wall Street

Την ίδια ώρα, τα μακροοικονομικά στοιχεία συνέχισαν να εκπλήσσουν προς τα κάτω την περασμένη εβδομάδα, με τους σχετικούς δείκτες από τους κλάδους της μεταποίησης να κινούνται χαμηλότερα των προσδοκιών και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ να «κρυώνει». Από την άλλη πλευρά, το Εργατικό Κόμμα κέρδισε μεγάλη πλειοψηφία στις βρετανικές εκλογές, όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο.

Στο επίκεντρο ο πολιτικός κίνδυνος

Ο πολιτικός κίνδυνος έχει τραβήξει την προσοχή της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και τους φόρους.

Ταυτόχρονα, οι αρνητικές μακροοικονομικές εκπλήξεις μειώνουν τον πήχη για τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν ή να προχωρήσουν σε κύκλους μείωσης των επιτοκίων, περιορίζοντας έτσι την αβεβαιότητα στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Αυτή η μετατόπιση ήταν αξιοσημείωτη στις ΗΠΑ, κατά την Goldman Sachs, όπου η καμπύλη απόδοσης σημείωσε απότομη άνοδο την περασμένη εβδομάδα, λόγω χαμηλότερων πραγματικών επιτοκίων.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός αυξήθηκε μετά την ελαφρώς σταθερότερη πορεία του δομικού ΕνΔΤΚ.

Τα περιφερειακά spread μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μια κίνηση που συνεχίστηκε και μετά το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών — ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές των επιτοκίων βλέπουν κάποια συμπίεση του spread των OAT το καλοκαίρι, ενώ μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω πίεση τους.

Τα «κακά» νέα είναι καλά

Σύμφωνα με την Goldman Sachs τα «κακά νέα» για τις εταιρείες ανάπτυξης ήταν «καλά νέα» για τον S&P 500, ο οποίος σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά το τελευταίο διάστημα, βοηθούμενος από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων.

Ενώ ο συσχετισμός ομολόγων – S&P 500 παραμένει θετικός, έχει αρχίσει να μετατοπίζεται χαμηλότερα.

Τελικά, εάν το περιβάλλον ανάπτυξης επιδεινωθεί, τα πάρα πολλά «κακά νέα» θα πρέπει να γίνουν πράγματι «κακά» και για την αγορά — πράγματι, η συσχέτιση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης και των μετοχών εκτός ΗΠΑ (που δεν έχουν υποστηριχθεί από την τεχνολογία mega-cap) έχει ήδη μετατοπιστεί πολύ χαμηλότερα, αν όχι ελαφρώς αρνητικά.

Ο παρατεινόμενος δημοσιονομικός κίνδυνος, με ακόμη και αβεβαιότητα για τις αμερικανικές εκλογές μετά το πρώτο debate, οδήγησε σε μια εκ νέου αύξηση της μεταβλητότητας των επιτοκίων, ιδίως σε σύγκριση με τη μεταβλητότητα των μετοχών που παρέμεινε σταθερή.

Η περαιτέρω αποδυνάμωση των μακροοικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ, ειδικά στην αγορά καταναλωτών και εργασίας, μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για τις αγορές παρά ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς το χάσμα θέσεων εργασίας-εργαζομένων στις ΗΠΑ έχει πλέον εξισορροπηθεί, εκτιμά η Goldman Sachs.

Την ίδια ώρα, η περίοδος ανακοίνωσης των κερδών του δεύτερου τριμήνου μπορεί επίσης να είναι ένας σημαντικός δυνητικός καταλύτης για την κατεύθυνση των μετοχών .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές