Πτωτικά κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο αναζητά τις άμυνες του έναντι των αποκοπών μερισμάτων των Jumbo και Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ ο χαμηλός τζίρος βοηθά στην απορρόφηση των πιέσεων στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,41% στις 1.445,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.515,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός επίσης πτώση 0,69% στις 1.260,15 μονάδες.

Παραμένει η επαφή με τις 1.450 μονάδες

Η αγορά πρέπει να περάσει τον σκόπελο των αποκοπών μερισμάτων σε μια χρονική στιγμή που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι χαμηλή. Βέβαια, όπως δείχνουν αρκετές συναλλαγές, η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια φαίνεται εν μέρει να επανεπενδύεται στο ΧΑ, συντηρώντας τα επίπεδα, αλλά και τα κέρδη από την αρχή του Ιουλίου, εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος.

Άλλωστε, ξεπερνώντας τις αναταράξεις που προκαλούν οι βραχυπρόθεσμοι, αλλά και οι «κυνηγοί μερισμάτων», οι διανομές που δίνουν φέτος οι εισηγμένες μόνο θετικά επιδρά σε μια αγορά που βλέπει σήμερα να έχει και η Πειραιώς αυτή τη νευρικότητα, μετά από 16 χρόνια. Η τράπεζα άνοιξε το χορό των μερισμάτων, αν και με μικρή απόδοση, προσθέτοντας και αυτή τον «οβολό» της στις διανομές που θα αγγίξουν τα 4 δισ. φέτος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, το ΧΑ επιβεβαιώνει και σήμερα ότι έχει χτίσει ένα τείχος προστασίας έναντι της διεθνούς αβεβαιότητας. Της αβεβαιότητας που προφανώς έχει το «όνομα» Γαλλία, και η οποία ενδεχομένως να μας απασχολήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, αφού οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι το πραγματικό τεστ των μετεκλογικών ισορροπιών θα δοθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού της χώρας τον προσεχή Νοέμβριο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα ΕΛΠΕ χάνουν 5,41% και η Jumbo είναι στο -3,88%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank και Λάμδα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Σαράντης, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, Motor Oil και Εθνική.

Στον αντίποδα, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν σημειώνουν άνοδο 1,98% και 1,01% αντίστοιχα, με τις Ελλάκτωρ, Cenergy, Aegean, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Autohellas να κινούνται ήπια ανοδικά. Αμετάβλητες είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών