Στους ρυθμούς των αναταράξεων των αποκοπών μερισμάτων κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκαν οι σημερινοί «μερισματοδότες», αν και παρέμεινε σε επαφή με τις 1.450 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 1.444,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.440,62 μονάδων (-0,73%) και 1.452,46 μονάδων (+0,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 90,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,8 εκατ. τεμάχια αξίας 4,9 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Αναζητά δυνάμεις για νέα άνοδο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 3.513,59 μονάδες, ενώ στο -0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.307,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 1.258,32 μονάδες.

Διεκόπη το ανοδικό σερί

Μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες ανόδου, αν και η κίνηση ήταν ήπια και με χαμηλό σχετικά τζίρο, το ΧΑ διόρθωσε ελαφρώς, με αφορμή την αποκοπή μερισμάτων από τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Jumbo. Σήμερα «έκοβε» και η Πειραιώς, αλλά τα 6 λεπτά του ευρώ δεν ήταν ικανά να επηρεάσουν σημαντικά τη μετοχή, η οποία έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές.

Άλλωστε, σε μία χρονική στιγμή που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι χαμηλή, η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια φαίνεται εν μέρει να επανεπενδύεται στο ΧΑ, συντηρώντας τα επίπεδα, αλλά και τα κέρδη από την αρχή του Ιουλίου, εν μέσω ενός δύσκολου διεθνούς περιβάλλοντος. Ξεπερνώντας, λοιπόν, τις αναταράξεις που προκαλούν οι βραχυπρόθεσμοι, αλλά και οι «κυνηγοί μερισμάτων», οι διανομές που δίνουν φέτος οι εισηγμένες μόνο θετικά επιδρά στην αγορά.

Καθώς εισερχόμαστε όμως στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου οι αποκοπές μερισμάτων θα παραμείνουν ο βασικός καταλύτης του ημερήσιου stock picking που παρατηρείται ως βασική στρατηγική στην αγορά τις τελευταίες ημέρες. Και παρόλη τη «νωθρότητα» που εμφανίζει η αγορά, ο γενικός δείκτης έκανε μια αξιοπρεπή κίνηση με πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες άρχισε από τις 1.407 μονάδες και έχει φτάσει στις 1.450 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς θα βελτιωθεί εάν ο γενικός δείκτης διαπεράσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις 1.448 – 1.450 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 50 ημερών. Το εν λόγω επίπεδο είναι και η επόμενη αντίσταση, η διάσπαση της οποίας θα σημάνει και την λήξη της συσσώρευσης που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου. Το δυνητικό περιθώριο της αγοράς είναι τα υψηλά του Μαΐου (1.505 μονάδες).

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχασαν 6,49%, με την Jumbo να υποχωρεί κατά 4,02%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Eurobank, Motor Oil, Λάμδα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Σαράντης, Alpha Bank, Cenergy, ΔΕΗ, Εθνική και ΔΑΑ.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα ξεχώρισε με το +2,33% που κατέγραψε, ενώ και ο Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 2,12%, με τις Τιτάν, Aegean και Autohellas να κλείνουν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, OTE, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό το βάρος της Motor Oil – Μάχη για τις 1.400 μονάδες
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Υπό το βάρος της Motor Oil κινείται ο Γενικός Δείκτης - Μάχη για τις 1.400 μονάδες

Η μετοχή της Motor Oil δείχνει να βρίσκεται υπό τη μεγάλη πίεση της εξόδου αρκετών χαρτοφυλακίων, μετά την αναπάντεχη απόφαση του οίκου MSCI να την αφαιρέσει από τον δείκτη Standard Greece