Σε δύσκολα μονοπάτια συνεχίζει να βαδίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με την «πληγή» του αυξημένου κόστους παραγωγής να παραμένει …αγιάτρευτη.
Από το 2021, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, εργατικά χέρια) μέχρι και σήμερα οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αν και ένα μεγάλο μέρος αυτών «γονάτισαν» από το ασύμφορο κόστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τα κοπάδια τους στα σφαγεία, καθώς δεν μπορούσαν να τα ταΐσουν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στο μικροσκόπιο ο κλάδος των ζωοτροφών
Τα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αποκαλυπτικά: Με δεδομένου ότι οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ξανά ανηφορικός ο δρόμος, λένε οι κτηνοτρόφοι
«Υπήρξε μια σταθεροποίηση στις τιμές των ζωοτροφών μέχρι το Πάσχα, η οποία μας έδωσε μια ανάσα σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς όμως από τον Μάϊο μέχρι και σήμερα βαδίζουμε πάλι στο δρόμο με τις ανηφορικές τιμές», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.
Για τον ίδιο, οι αυξημένες διεθνείς τιμές, το ενεργειακό κόστος, αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία τόσο στη χώρα μας όσο και στις μεγάλες παραγωγικές χώρες αποτελούν τους κύριους λόγους που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. «Για παράδειγμα, αγοράζουμε αυτή τη στιγμή το τριφύλλι, που αποτελεί το 70% της διατροφής των ζώων μας, περίπου κατά 10% με 15% αυξημένο σε σχέση με λίγους μήνες πριν. Η τιμή αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 0,25 ευρώ/κιλό έως 0,30 ευρώ/κιλό από 0,22 ευρώ/κιλό το προηγούμενο διάστημα».
«Για τους κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα κόστη είναι δυσβάσταχτα και για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν θα πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντα τους και σε υψηλότερες τιμές», επισημαίνει ο κ. Μπαλούκας.
Εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι
Στις ακριβές ζωοτροφές, έρχονται να προστεθούν και τα αρδευτικά έξοδα για το πότισμα των καλλιεργειών, τα οποία είναι αυξημένα, όπως είπε στον ΟΤ ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Θωμάς Μόσχος, κατά 20%.
«Φέτος η παραγωγή τριφυλλιού ήταν μειωμένη. Πέρσι χάσαμε το “πρώτο χέρι” λόγω των βροχών και φέτος λόγω της ανομβρίας. Οπότε η μειωμένη παραγωγή φέρνει και αύξηση της τιμής», εξηγεί ο κ. Μόσχος.
Το κόστος για τον κτηνοτρόφο, όπως μας λέει ο κ. Μόσχος, παραμένει δυσβάσταχτο. «Δεν ξέρουμε πόσοι θα μείνουμε στις εκμεταλλεύσεις μας μέχρι του χρόνου. Πέρσι στην περιοχή μας, την Καστοριά, περίπου 30% των κτηνοτρόφων έφυγε, ενώ φέτος είδαμε σχεδόν το 15% να αποχωρεί. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο κόστος παραγωγής, αλλά στην όλη κατάσταση που επικρατεί».
Για να αντιστραφεί το κλίμα, όπως τόνισε στον ΟΤ, «χρειαζόμαστε μια καλά σχεδιασμένη αγροτική πολιτική με όραμα και επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή. Για παράδειγμα η Ολλανδία, που είναι μικρότερη από την Ελλάδα παράγει ΑΕΠ 91 δισ. ευρώ αγροτική παραγωγή, ενώ η Ελλάδα παράγει σχεδόν 8 δισ. ευρώ».
Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό
Η προμήθεια ζωοτροφών έχει πυροδοτήσει μια διαρκή και κλιμακούμενη κρίση στον κτηνοτροφικό κλάδο, ενώ η παρατηρούμενη αύξηση των δεικτών κόστους στον κλάδο έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης.
Έτσι, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ξεκινά χαρτογράφηση του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, στις σύνθετες ζωοτροφές καταγράφεται μια αύξηση που αγγίζει το 33% μεταξύ 2020 έως 2023, ενώ συνολικά στις ζωοτροφές καταγράφεται αύξηση κατά 38,13%.
Latest News
ΣΕΒΙΤΕΛ: Τάσσεται ανοικτά κατά της εμπορίας του χύμα ελαιόλαδου
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΙΤΕΛ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε. έχει από το Νοέμβριο 2003 θεσπίσει την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης συσκευασιών άνω των 5 λίτρων
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά