Η Κίνα, που στο βόειο κρέας είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, και η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής, θα δημιουργήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ως μέρος των προσπαθειών να καταστήσουν την παραγωγή βόειου κρέατος πιο βιώσιμη, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.
Συνδεδεμένες: Το ύψος της ενίσχυσης για το βόειο κρέας
Το βόειο κρέας θεωρείται ως μία από τις μορφές τροφίμων με τις περισσότερες εκπομπές ρύπων, ειδικά στη Βραζιλία όπου η παραγωγή τροφίμων έχει συσχετιστεί με την απομάκρυνση των εκτάσεων από δάση που παγιδεύουν άνθρακα.
Η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς της Κίνας συναντήθηκε με θεσμικά όργανα της Βραζιλίας για να συζητήσουν μεθόδους για τη διασφάλιση της διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού βόειου κρέατος και τη δημιουργία μιας διασυνοριακής πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας, ανέφερε το CCTV, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο θα ήταν κεντρικό στο σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα βοηθούσε επίσης στην καταπολέμηση του αγνώστου προέλευσης βόειου κρέατος.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν από καιρό δώσει προτεραιότητα στις τιμές έναντι της βιωσιμότητας, αλλά σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος η ζήτηση για πιο «πράσινο» βόειο κρέας, όσον αφορά στον τρόπο παραγωγής του.
Σε αντίθεση με τις προσπάθειες βιωσιμότητας στη Δύση στις οποίες συνήθως πρωτοστατούν οργανώσεις καταναλωτών, η στροφή της Κίνας καθοδηγείται πρώτα από όλα από πολιτικές ιεραρχήσεις καθώς και από την πίεση των επενδυτών.
Οι προκλήσεις για πιο βιώσιμο βόειο κρέας
Οι έμποροι και οι αναλυτές βιωσιμότητας, ωστόσο, δηλώνουν ότι το υψηλότερο κόστος και οι υλικοτεχνικές προκλήσεις είναι πιθανό να περιορίσουν τη ζήτηση για βιώσιμα αγαθά.
Η κτηνοτροφία βοοειδών στη Βραζιλία συνδέεται με σχεδόν το 24% της παγκόσμιας ετήσιας αποψίλωσης των τροπικών δασών και περίπου το 10% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση The Nature Conservancy.
Τα βοσκοτόπια βοοειδών είναι η πιο κοινή αρχική χρήση για αποψιλωμένες περιοχές στον Αμαζόνιο και τη γειτονική σαβάνα Cerrado, μια πρακτική που είναι παράνομη αλλά συνεχίζεται.
Η Κίνα εισήγαγε 2,74 εκατομμύρια μετρικούς τόνους βόειου κρέατος το 2023, με περισσότερο από το 40% να προέρχεται από τον παραγωγό της Νότιας Αμερικής, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...