Διορία λίγων εβδομάδων, φέρεται να δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου σε διαφορετική περίπτωση η μεγάλη επιδότηση των 657 εκατ. ευρώ θα παραμείνει στα ταμεία των Βρυξελλών.

Το μήνυμα αυτό φέρεται να έστειλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnection (GSI) στη διάρκεια διευρυμένης τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή όσων εμπλέκονται σε αυτό.

Μπαίνει στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το κολοσσιαίο fund Meridiam

Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, η σύσκεψη που είχε προγραμματίσει η Ευρ. Επιτροπή πήρε χαρακτήρα «meeting crisis» καθώς μετά την τελευταία απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) το έργο καθίσταται μη βιώσιμο.

Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έλαβαν μέρος οι Ρυθμιστικές Αρχές της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) και Κύπρου (ΡΑΕΚ), τα δύο υπουργεία Ενέργειας και στελέχη της Nexans όπου και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, το οποίο ουσιαστικά άρει από την ενεργειακή απομόνωση την Κύπρο.

Τελεσίγραφο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν προειδοποίησε την κυπριακή πλευρά για τις επιπτώσεις από την μη υλοποίηση του έργου.

Μάλιστα, λένε κοινοτικές πηγές, εν είδει τελεσιγράφου, τόνισε στις αρχές της Λευκωσίας πώς έχουν λίγες εβδομάδες περιθώριο προκειμένου να αποφασίσουν για την ηλεκτρική διασύνδεση σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν τη μεγάλη ενίσχυση των 657 εκατ. ευρώ. Λέγεται μάλιστα, ότι τα στελέχη της Κομισιόν έκαναν γνωστές τις ανάγκες που έχουν κι άλλα ευρωπαϊκά έργα για επιδότηση και συνεπώς τα 657 εκατ. ευρώ «δεν μπορούν να περιμένουν…».

Κάλεσαν δε τη ΡΑΕΚ να προχωρήσει σε πλαίσιο που να οδηγεί το έργο σε βιωσιμότητα, δίνοντας ουσιαστικά διορία λίγων εβδομάδων.

Ο ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ που τρέχει την ηλεκτρική διασύνδεση θα επιδοθεί πλέον σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του έργου.

Τα νέα ορόσημα για την ηλεκτρική διασύνδεση, ως γνωστόν, είναι η 11η Ιουλίου. Τότε η διοίκηση του Διαχειριστή θα παραδώσει στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου ολοκληρωμένη τη μελέτη κόστους – οφέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ στις 15 Ιουλίου με νέο ταξίδι στη Λευκωσία στελέχη του Διαχειριστή θα συναντηθούν με τη ΡΑΕΚ επί του αιτήματος αναθεώρησης που έχει υποβληθεί για την απόφαση του Ρυθμιστή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια