Για ακόμη 10 χρόνια εμπιστεύονται τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου οι διοικούντες την αμερικανική πολυεθνική Starbucks εξ ου και υπέγραψαν με τη Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ νέα σύμβαση δικαιόχρησης έως το 2033, συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία τους, η οποία μετράει πλέον 22 χρόνια.

Starbucks: Ακολουθεί το παράδειγμα άλλων αλυσίδων fast food για να προσελκύσει πελάτες

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2022, που ανακοινώθηκαν μόλις χθες στο ΓΕΜΗ, ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας που διαθέτει 27 καταστήματα Starbucks, αυξήθηκε κατά 38,8%, στα 20,3 εκατ. ευρώ έναντι 14,62 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης, για το 2022 η ζημία περιορίστηκε σε 483 χιλ. ευρώ από απώλειες που άγγιξαν τα 2 εκατ. ευρώ το 2021.

Δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια

Η ανοδική πορεία φαίνεται ότι συνεχίστηκε και το 2023, αφού, όπως επισημαίνεται, κατά το πρώτο 7μηνο του 2023 οι πωλήσεις κινήθηκαν περαιτέρω ανοδικά, ανακάμπτοντας πλήρως σε σχέση με την δυσμενή εποχή της πανδημίας, κάτι που κυρίως αποδίδεται στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Εκτός όμως από τον τζίρο αυξήθηκε και ο δανεισμός της εταιρείας το 2022. Συγκεκριμένα λόγω κεφαλαιοποίησης μη εξυπηρετούμενων τόκων τα δάνεια έφθασαν συνολικά στα 27,7 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού προέρχεται από την Eurobank (13,2 εκατ. ευρώ) ενώ μικρότερα, άλλα σημαντικά, είναι τα ποσά σε Alpha Bank (7,2 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (5,2 εκατ. ευρώ).

Βεβαίως η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι η κατά τη χρήση του 2022 αλλά μέχρι και τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων (τον Οκτώβριο του 2023) «δεν εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις».

Περαιτέρω προστίθεται όμως πως «εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί ικανοποιητική συνεργασία με τις τρεις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης για το σύνολο των δανείων της εταιρείας σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να δοθεί παράταση τόσο στην αποπληρωμή, όσο και μείωση του περιθωρίου».

Από την άλλη, το 2023 η εταιρεία έκλεισε οριστικά οφειλή 326 χιλ. ευρώ από δανειακή υποχρέωση προς συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου και μία ακόμη παρόμοια οφειλή ύψους 1,729 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση της εταιρείας παραμένει αρνητική σε 35,98 εκατ. ευρώ περίπου και το σύνολο των στοιχείων του κυκλοφορούντος ενεργητικού υπολείπεται των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 38,52 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές της συνθήκες ο ορκωτός ζητά από την εταιρεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, αν και η διοίκηση από την πλευρά της βλέπει θετικές προοπτικές, με επέκταση του δικτύου καταστημάτων «με την παραδοχή ότι θα υπάρξει λύση και στο χρόνιο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας