Για τους στόχους πανευρωπαϊκής ανάπτυξης της Netcompany-Intrasoft, τον σημαντικό αριθμό προσλήψεων στην Ελλάδα, τις προοπτικές νέων ψηφιακών λύσεων αλλά και για τα προβλήματα με καθυστερήσεις στις πληρωμές έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης μίλησε ο CEO της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Μάνος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου.

Τον Οκτώβριο συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Intrasoft από την Netcompany, με τα στελέχη της «νέας» Netcompany-Intrasoft να δηλώνουν ότι στόχος και των δύο πλευρών παραμένει η συνεχής ανάπτυξη. Να «μεγαλώσουν οι δουλειές», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα για την ψηφιοποίηση στο Δημόσιο

Άλλωστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και κ. Αλέξανδρος Μάνος, πρόκειται για δύο πολύ προσεκτικές εταιρείες στο τρόπο που έχουν αναπτυχθεί με το αποτέλεσμα να ξεπερνά τελικά τις αρχικές προσδοκίες των Δανών της Netcompany.

Τόνισε παράλληλα, ότι οι άνθρωποι της Netcompany «είναι ίδιοι με εμάς» θέλοντας να σημειώσει την ταύτιση των αντιλήψεων. Όπως είπε ο κ. Μάνος, τόσο το 2022 όσο και το 2023, ήταν εξαιρετικές χρονιές ενώ σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι η μεν Netcompany, μια εταιρεία με έδρα τη Δανία, θεωρείται πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ενώ η Netcompany-Intrasoft διέθετε ήδη προϊστορία σε προγράμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάπτυξη σε 5 άξονες

Πλέον, η Netcompany-Intrasoft στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της κινούμενη σε πέντε βασικούς άξονες. Καταρχήν, στις χώρες που έχει ήδη ισχυρή παρουσία θα συνεχίσει τα υπάρχοντα projects ενώ στοχεύει και στην επέκταση στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αγορές όπως Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Νορβηγία στόχος είναι να δημιουργηθούν θυγατρικές, να προχωρήσει η επέκταση και η ανάπτυξη ώστε η εταιρεία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εντός του 2025, τόσο σε συμβόλαια στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ιδιαίτερη αγορά παραμένει η Γερμανία, η οποία θεωρείται σημαντική όπου στόχος παραμένει η σημαντική ανάπτυξη αν και προς το παρόν δεν υπάρχει παρουσία, ενώ αποκαλύφθηκε ότι ενδεχομένως Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο να υπάρχουν νεότερες εξελίξεις.

Ο δεύτερος σημαντικός άξονας ανάπτυξης είναι η επέκταση με υπάρχοντα προϊόντα και πλατφόρμες προερχόμενες και από τις δύο εταιρείες, δηλαδή την Netcompany-Intrasoft και τη μητρική Netcompany.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε η λύση Solon Tax, η οποία περίπου ένα μήνα πριν απέκτησε τον πρώτο της πελάτη, την φορολογική Αρχή της Σουηδίας. Όπως είπαν τα στελέχη της Netcompany-Intrasoft αναμένονται άλλα τρία σημαντικά πρότζεκτ αυτής της κατηγορίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τρίτος άξονας ανάπτυξης είναι η ανάπτυξη νέων εργαλείων, με σημαντικότερη την συμμετοχή στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού Wallet σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, το οποίο αναπτύσσεται με βάση τεχνογνωσία που υπάρχει ήδη από τον δανικό κλάδο της εταιρείας.

Σε αυτό τον άξονα ανάπτυξης προβλέπεται η ανάπτυξη νέων τραπεζικών προϊόντων και λύσεων για τον χρηματοοικονομικό τομέα γενικότερα, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά το PULSE, μία real time επιχειρηματική πλατφόρμα που επιτρέπει τη λήψη δεδομένων από πολλαπλές πηγές και την ανάλυσή τους. Πρόκειται για μια λύση που βρίσκει εφαρμογή από αεροδρόμια και τον κλάδο της ενέργειας έως τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο τέταρτος άξονας ανάπτυξης είναι η πρόθεση περαιτέρω δραστηριοποίησης σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ πέμπτος άξονας είναι η διαδικασία του integration των δύο εταιρειών, με συνέργειες που θα φέρουν μελλοντικά εξοικονόμηση κόστους, αν και όπως αναφέρθηκε, οι δύο εταιρείες (Netcompany και Intrasoft) «δεν είχαν “λίπος” και ήταν πολύ προσεκτικά δομημένες».

Τα οικονομικά δεδομένα

Σε οικονομικό επίπεδο, στόχος της μητρικής Netcompany είναι το 2026 να πετύχει τζίρο της τάξης των 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι 850 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Στην Ελλάδα, η εταιρεία στοχεύει στην ολοκλήρωση κρίσιμων έργων που έχει αναλάβει και σε σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, πάντα με επικέντρωση στο χαρτοφυλάκιο λύσεων που ήδη διαθέτει. Σημαντικός παραμένει και ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος εισφέρει το 1/4 του τζίρου της Netcompany-Intrasoft.

Για το 2023 η εταιρεία είχε τζίρο που ανήλθε στα 283 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πολύ σημαντική ήταν η επέκτασή της με νέες θέσεις εργασίας: το 2023 η Netcompany-Intrasoft πραγματοποίησε 630 προσλήψεις (εκ των οποίων οι 527 στην Ελλάδα), με τα 2/3 αυτών να είναι νέοι εργαζόμενοι. Για το 2024, στόχος της εταιρείας είναι να γίνουν άλλες τόσες προλήψεις. Ήδη, μέσα στο έτος, έχουν προσληφθεί 253 εργαζόμενοι ενώ παραμένουν ακόμα 256 κενές θέσεις.

Σημειώνεται ότι η Netcompany-Intrasoft έχει προσωπικό που ανέρχεται στα 3.600 άτομα, ενώ αν συνυπολογιστεί η μητρική Netcompany το προσωπικό ανέρχεται περίπου στους 8.500.

Η εταιρεία έχει στην Ελλάδα ανεκτέλεστο έργων ύψους 950 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια ευρώ είναι το ανεκτέλεστο δημοσίων έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Netcompany-Intrasoft είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Δικαιοσύνης (Πρωτοδικεία) και άλλων κρατικών φορέων.

Τα προβλήματα

Παρόλα αυτά δεν λείπουν και τα προβλήματα. Όπως είπε ο κ. Αλέξανδρος Μάνος δεν έλλειψαν και προβλήματα με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως καθυστερήσεις με τους διαγωνισμούς και χρονοβόρες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των συμβάσεων. Σημαντικότερο όλων ωστόσο, όπως είπε, είναι οι καθυστερήσεις πληρωμών.

Αυτό, όπως είναι φυσικό, συνιστά πρόκληση για την εταιρεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος πρόκειται για καθυστερήσεις «αδικαιολόγητες όσο και ανεξήγητες».

Παράλληλα, επισήμανε το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν τους πόρους να «τρέξουν» τόσο μεγάλο όγκο προγραμμάτων.

Μελλοντικές λύσεις

Ο CEO της Netcompany-Intrasoft, κ. Αλέξανδρος Μάνος, επισήμανε επίσης και ορισμένες νέες ψηφιακές λύσεις που ετοιμάζονται από την εταιρεία, όπως το Digital Post, μια ολοκληρωμένη ψηφιακή θυρίδα που θα είναι στη διάθεση του πολίτη και θα είναι διασυνδεδεμένο με το e-Wallet και θα επιτρέπει την επικοινωνία, την παροχή υπηρεσιών ακόμη και την πληρωμή οφειλών.

Άλλη μελλοντική ψηφιακή λύση είναι το λεγόμενο Immigration Wallet, ουσιαστικά μία ψηφιακή λύση που θα βρίσκεται στο κινητό του πρόσφυγα ή του αιτούντα άσυλο και θα περιέχει όλα τα στοιχεία του ατόμου που εισέρχεται στη χώρα.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αναφερόμενος στους πρόσφατους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες του κλάδου της Πληροφορικής, ο κ. Μάνος είπε ότι «δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι δικαίωμά τους», να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους.

«Θα γίνουν οι έλεγχοι και θα δούμε το αποτέλεσμα, θα δούμε το πόρισμά τους», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι οι διαγωνισμοί στους οποίους συμμετείχε και κέρδισε η εταιρεία «πέρασαν» από το ελεγκτικό συνέδριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο