
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εξυγίανση της Attica Bank. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε «ανοικτή» γραμμή με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Την στιγμή που μπαίνουν τα θεμέλια για τον 5ο, μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο της χώρας, μέσα από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτια η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του κατήγγειλε αδιαφανή συμφωνία για την Attica Bank, βάσει της οποίας δημιουργείται «ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα».
Τράπεζες: Η ώρα της αλήθειας για τον 5ο πόλο στον κλάδο
Η συνεδρίαση για την Attica Bank
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστικοποίηση ορισμένων νομικών ζητημάτων του εγχειρήματος, προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ να εγκρίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή με βάση την προθεσμία της κεντρικής τράπεζας που αναμένει τις υπογραφές των δύο πλευρών, θα ανοίξει ο δρόμος για τη νομική συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων και την εξυγίανση των ισολογισμών τους, με χρήση των κρατικών εγγυήσεων από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος Ηρακλής.
Αποκαλυπτήρια
Τα αποκαλυπτήρια για το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου που θα διενεργηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, αλλά και τις βασικές πτυχές του επιχειρησιακού σχεδίου της νέας τράπεζας, αναμένονται στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 16 Ιουλίου.
Το ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα εξαρτηθεί από το εύρος της αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα αποφασιστεί. Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 600 – 650 εκατ. ευρώ.
Σε αυτήν πέραν της Thrivest, θα συμμετάσχει το ΤΧΣ, που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της, αλλά και ο e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν αποκλείεται να εισφέρουν χρήματα και τρίτοι επενδυτές.
Εφόσον το χρονοδιάγραμμα αυτό τηρηθεί, μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση των Attica Bank και Παγκρήτιας.
Με βάση το ενεργητικό και τις καταθέσεις, το ενοποιημένο σχήμα θα διαθέτει το πέμπτο μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, αμέσως μετά τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Το άθροισμα των δανείων σήμερα ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ. Εφόσον όμως αποενοποιηθούν περί τα 3 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων, το ύψος του χαρτοφυλακίου της θα πέσει στα 2,3 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων πελατείας διαμορφώνονται σήμερα στη ζώνη των 6 δισ. ευρώ περίπου.
Ως εκ τούτου, ο λόγος δάνεια προς καταθέσεις θα είναι ο χαμηλότερος στον κλάδο, γεγονός που σε συνδυασμό με την επάρκεια κεφαλαίων μετά την επερχόμενη έκδοση νέων μετοχών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των εργασιών του νέου πιστωτικού ιδρύματος.


Latest News

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Vodafone: Ολοκλήρωση δύο έργων για την ψηφιακή αναβάθμιση του Δημοσίου Τομέα
Τα έργα που ολοκλήρωσε η Vodafone είναι το νέο πληροφοριακό σύστημα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών στα ελληνικά Προξενεία

Οι αυξήσεις στις τιμές ρίχνουν το τζίρο στις επιχειρήσεις εστίασης
«Όσο μπορούμε κρατάμε τις τιμές, αλλά ο κόσμος κάνει πλέον μικρό λογαριασμό» λένε οι επαγγελματίες της εστίασης παραδεχόμενοι ότι η ακρίβεια αποτελεί πρόβλημα

Πενήντα χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση - Ο βίος και η πολιτεία του Έλληνα κροίσου
Ο επιχειρηματίας που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της Ελλάδας - Τα μυστικά της επιτυχίας του

Ανατροπή στις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ – Τι αλλάζει
Το βαθύ discount στις μετοχές των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και οι προσδοκίες – Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο

Με ταχείς ρυθμούς ο «γάμος» Entersoft-Softone
Η ενιαία Entersoft-Softone βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής εμπορικής ονομασίας, ενοποίησης διοικητικών δομών αλλά και διαμόρφωσης του protfolio λύσεων που θα προσφέρει προς τους πελάτες της

Αktor: Στα 32,4 εκατ. ευρώ το Enterpise Value (EV) της Sun Force One
Η AKTOR Ανανεώσιμες θα καταβάλει ως ίδια συμμετοχή για την αγορά του 51% της Sun Force One το ποσό των 4,1 εκ. ευρώ περίπου

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Οκτώ νέα αεροσκάφη στο στόλο της Aegean
Προσθέτει 8 νέα αεροσκάφη Airbus A321 - Έφτασε τα 58 στο σύνολο

Εξαφανίζονται τα εκπτωτικά stickers από τα σούπερ μάρκετ - Πώς γίνονται οι προσφορές
Πώς θα αποφύγουμε τις προσφορές «μαϊμού» - Τι λένε προμηθευτές και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ