Με ΒΒΒ (low) άρχισε την κάλυψη της Eurobank ο οίκος αξιολόγησης DBRS, με τις προοπτικές να είναι σταθερές. Επίσης, ο οίκος αξιολόγησε με R-2 (μέση) τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της τράπεζας, ενώ η αξιολόγηση μακροπρόθεσμων κρίσιμων υποχρεώσεων είναι BBB (υψηλή), δύο βαθμίδες πάνω από την εσωτερική της αξιολόγηση (IA).

Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αφού κάνει μια μικρή παρουσίαση της Eurobank, η DBRS εξηγεί ότι η αξιολόγηση BBB (χαμηλό) αντικατοπτρίζει το κορυφαίο εγχώριο franchise της Eurobank στη λιανική και εταιρική τραπεζική και τον βαθμό διαφοροποίησής της εκτός Ελλάδας παρά το πλήγμα που δέχτηκε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κρίσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο Όμιλος έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον ισολογισμό του τα τελευταία χρόνια λόγω μιας μαζικής διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων και της ενίσχυσης των επιπέδων κάλυψης των δανείων του.

Bελτιωμένη η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη

Ταυτόχρονα, η DBRS σημειώνει ότι η ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη έχει βελτιωθεί, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων, καθώς και της χαμηλότερης δομής κόστους και των μειωμένων προβλέψεων για ζημίες δανείων (LLPs).

Ως αποτέλεσμα, η Eurobank μπορεί να βασιστεί σε πιο ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για τις ελάχιστες απαιτήσεις της παρά τις προγραμματισμένες διανομές μερισμάτων που θα επαναληφθούν σύντομα.

Οι αξιολογήσεις ενσωματώνουν επίσης τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Eurobank, η οποία ωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση. Ωστόσο, αντικατοπτρίζουν και τη μέτρια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο, το μείγμα εσόδων και τη δομή χρηματοδότησης του Ομίλου, καθώς και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που συνυπολογίζονται στην κεφαλαιακή του δομή.

Η σταθερή τάση λαμβάνει υπόψη την άποψη της DBRS ότι το δυνητικά υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα περιβάλλον επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει πίεση στο προφίλ κινδύνου του Ομίλου.

Ωστόσο, η Eurobank θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει καλές μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού αξιοποιώντας ορισμένους καταλύτες, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων ευνοϊκών προοπτικών για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και της αναμενόμενης υποστήριξης για πιστωτική επέκταση που τροφοδοτείται από έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και χαμηλότερα επιτόκια.

Επιπλέον, ενώ η DBRS αναμένει ότι μέρος της πρόσφατης βελτίωσης στη δημιουργία κερδών θα αντισταθμιστεί από κάποια συμπίεση περιθωρίου επιτοκίου, τις υψηλότερες ψηφιακές επενδύσεις και το δυνητικά υψηλότερο πιστωτικό κόστος, η συνολική κερδοφορία της Eurobank θα παραμείνει σε σχετικά καλό επίπεδο.

Αυτό, μαζί με τα υγιή επίπεδα κάλυψης δανείων και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, παρέχει περαιτέρω προστασία σε πιθανούς καθοδικούς κινδύνους.

Τέλος, η DBRS θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την εν εξελίξει απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, αφού έχει ήδη εξασφαλίσει πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 55%. Με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η DBRS εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της εξαγοράς θα πρέπει να είναι γενικά ουδέτερος για τα περισσότερα πιστωτικά μεγέθη του Ομίλου βραχυπρόθεσμα με διαχειρίσιμη αρνητική επίδραση στην κεφαλαιοποίησή του.

Ωστόσο, εάν επιτύχει, η εξαγορά θα ενίσχυε περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου σε μία από τις βασικές ξένες αγορές του και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες θετικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, λόγω των συνεργιών που προκύπτουν από το συνδυασμό των δύο οντοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας