Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες τα επόμενα δύο χρόνια και τα δημόσια οικονομικά της θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, σύμφωνα με την Capital Economics.

Capital Economics: Προσοχή στα ελλείμματα… θα τιμωρήσουν οι αγορές τις κυβερνήσεις [γραφήματα]

Όπως υπενθυμίζει, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο και το ΑΕΠ ήταν κατά 8% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό της, αν και εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% κάτω από το επίπεδο του 2008! Και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει αρκετή δυναμική.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε από την άνοδο της απασχόλησης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας πολύ την τάση της πριν από την πανδημία. Ομολογουμένως, οι εξαγωγές μειώθηκαν για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024. Ωστόσο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός αυξήθηκαν κατά 7,1% και 5,3% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Η Capital Economics αναμένει επίσης αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω μείωση της ανεργίας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Η πορεία του χρέους

Αναφορικά με το χρέος, η Capital. Economics βλέπει την επιβάρυνση να εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται.

Αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της συγκρατημένης αύξησης των τρεχουσών δαπανών.

Επιπλέον, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια σημαίνει ότι το spread των ελληνικών αποδόσεων έναντι των γερμανικών έχει περιοριστεί, ωθώντας το χαμηλότερα από το spread των ιταλικών αποδόσεων. Αναμένει επίσης, ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν κάτω από αυτά των ιταλικών ομολόγων.

Συνολικά, η Capital Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια και να ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης»
Επιχειρήσεις |

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» - Τι αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ

Το Κυβερνητικό Πάρκο θα αναπτυχθεί σε έκταση 154 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος γραφείων  στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ