
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες τα επόμενα δύο χρόνια και τα δημόσια οικονομικά της θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, σύμφωνα με την Capital Economics.
Capital Economics: Προσοχή στα ελλείμματα… θα τιμωρήσουν οι αγορές τις κυβερνήσεις [γραφήματα]
Όπως υπενθυμίζει, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο και το ΑΕΠ ήταν κατά 8% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό της, αν και εξακολουθεί να είναι σχεδόν 20% κάτω από το επίπεδο του 2008! Και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει αρκετή δυναμική.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε από την άνοδο της απασχόλησης, η οποία εκτινάχθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας πολύ την τάση της πριν από την πανδημία. Ομολογουμένως, οι εξαγωγές μειώθηκαν για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2023 και του πρώτου τριμήνου του 2024. Ωστόσο, οι επενδύσεις και ο τουρισμός αυξήθηκαν κατά 7,1% και 5,3% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο, αντίστοιχα.
Η Capital Economics αναμένει επίσης αύξηση της απασχόλησης και περαιτέρω μείωση της ανεργίας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Η πορεία του χρέους
Αναφορικά με το χρέος, η Capital. Economics βλέπει την επιβάρυνση να εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνει ότι τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται.
Αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της συγκρατημένης αύξησης των τρεχουσών δαπανών.
Επιπλέον, η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια σημαίνει ότι το spread των ελληνικών αποδόσεων έναντι των γερμανικών έχει περιοριστεί, ωθώντας το χαμηλότερα από το spread των ιταλικών αποδόσεων. Αναμένει επίσης, ότι τα spread των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν κάτω από αυτά των ιταλικών ομολόγων.
Συνολικά, η Capital Economics αναμένει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σταθερά τα επόμενα δύο χρόνια και να ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ