Στάσιμος έμεινε ο πλούτος των Ελλήνων το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η UBS, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών που εξέτασε κατά την έρευνα «Global Wealth Report 2024».

Τα στοιχεία όμως είναι απογοητευτικά στο σύνολο της περιόδου που καλύπτει η έρευνα της UBS, δηλαδή από το 2008, καθώς διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος συρρικνώθηκαν κατά 31% και κατά 11 % αντίστοιχα.

Εurostat: Τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη είχαν οι Έλληνες το 2023

Αύξηση του πλούτου… παντού

Όπως εξηγεί στα ευρήματα της ανάλυσής της η UBS, από την οικονομική κρίση του 2008, ο πλούτος έχει αυξηθεί σχεδόν παντού, αλλά έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με το προ κρίσης επίπεδο.

Ειδικότερα, η πιο δραματική άνοδος σημειώθηκε στην Τουρκία, όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα από το 2008 έως το 2023 αυξήθηκε κατά 1.708% σε τοπικό νόμισμα. Οι αξίες της Βραζιλίας και της ηπειρωτικής Κίνας φτάνουν σε ένα ακόμη αξιοσημείωτο επίπεδο πάνω από 360%, περισσότερο από τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά επτά αγορές στο δείγμα της UBS υπερβαίνουν το όριο ανάπτυξης του 300% σε τοπικό νόμισμα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, η ανάπτυξη περιορίστηκε σε χαμηλότερα διψήφια επίπεδα και η Ελλάδα σημείωσε πτώση του πλούτου κατά 11%.

Η άνοδος του πλούτου που πέρασε απαρατήρητη

Ορισμένα από τα ευρήματα για τον ατομικό πλούτο δεν θα εκπλήξουν άλλα μπορεί να είναι πολύ απροσδόκητα. Και αυτό, όπως εξηγεί, έγκειται στο ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται τη βελτίωση του πλούτου. Υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό, σύμφωνα με την UBS, και αφορά τη διαφορά μεταξύ του διάμεσου (average) και του μέσου (median) πλούτου.

Στις περισσότερες αγορές του δείγματός της, ο μέσος πλούτος το 2023 είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο πλούτο ανά ενήλικα. Το πρώτο υπερβαίνει το δεύτερο κατά τέσσερις φορές στην Ελβετία, κατά περισσότερο από δύο φορές στη Γαλλία και στο Μεξικό, σχεδόν τρεις στην ηπειρωτική Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ταϊβάν και κατά πέντε φορές τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αυτό συμβαίνει όταν τα στοιχεία του πλούτου παραμορφώνονται προς τα πάνω από ένα σύμπλεγμα ιδιαίτερα υψηλού πλούτου στην κορυφή που ανεβάζει και τον πλούτο του γενικού πληθυσμού, ενώ τα στοιχεία του μέσου πλούτου παραμορφώνονται λιγότερο από τέτοια ακραία στοιχεία. Η διαφορά μεταξύ του διάμεσου και του μέσου πλούτου είναι ορατή και στους ρυθμούς ανάπτυξης, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Η προηγουμένως αναφερθείσα εντυπωσιακή αύξηση του μέσου πλούτου ανά ενήλικα από το 2008 πάνω από 365% της ηπειρωτικής Κίνας συρρικνώνεται σε ένα ακόμη αξιοσημείωτο ποσοστό άνω του 245% για τη διάμεση αύξηση του πλούτου. Ωστόσο, η μέση αύξηση του πλούτου της Σιγκαπούρης κατά 116% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έρχεται σε αντίθεση με μια μείωση κατά 2% σε διάμεσους όρους.

Στη Γερμανία, από την άλλη πλευρά, η διάμεση ανάπτυξη ήταν υπερδιπλάσια του μέσου όρου ανάπτυξης εκείνη την περίοδο. Στην Ελβετία, ο διάμεσος πλούτος έχει αυξηθεί ταχύτερα από τον μέσο πλούτο, επίσης.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι δύο επιπλέον οικονομίες όπου η αύξηση του διάμεσου πλούτου ανά ενήλικα από το 2008 συγκαλύπτει μια βουτιά του μέσου πλούτου, ενώ στην Ελλάδα τόσο ο μέσος όσο και ο διάμεσος πλούτος συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τον διάμεσο πλούτο να συρρικνώνεται κατά 31% και τον μέσο κατά 11%. Αυτές οι διακυμάνσεις υποδηλώνουν ότι ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί περισσότερο στην κορυφή της καμπύλης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη πλευρά, η διάμεση και μέση αύξηση του πλούτου από το 2008 είναι σχεδόν πανομοιότυπα, υποδηλώνοντας μικρή αλλαγή στην κατανομή του πλούτου στον πληθυσμό

Τι γίνεται με τον πληθωρισμό;

Ο πληθωρισμός τρώει τον πλούτο χρόνο με το χρόνο, υπενθυμίζει η UBS. Πράγματι, από το 2008, ο πραγματικός πλούτος έχει αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα λιγότερο ετησίως από ό,τι υποδηλώνουν τα ονομαστικά στοιχεία, συγκεκριμένα κατά σχεδόν 4,7% έναντι λίγο πάνω από 5,2%.

Ωστόσο, πέρυσι ο πληθωρισμός υποχώρησε από την κορύφωση που έφτασε το 2022. Κατά συνέπεια, η πραγματική ανάπτυξη υπερέβη την ονομαστική ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, όχι μόνο η ανάκαμψη της περσινής αύξησης του παγκόσμιου πλούτου στέκεται στα πόδια της σε τοπικά νομίσματα, αλλά διπλασιάζεται ακόμη και σε πραγματικούς όρους: η προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου πλούτου έφτασε σχεδόν το 8,4%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πληθωρισμός εξαφανίστηκε πέρυσι. Αλλά η μείωση από το προηγούμενο έτος ήταν αρκετή για να ωθήσει την αύξηση του πραγματικού πλούτου σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τη UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας