Πολύ σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από τα φαινόμενα των πυρκαγιών και των πλημμυρών παίρνει φέτος η Wood, η οποία αν και διατηρεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη στο 2,8%, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την επίδραση των φυσικών φαινομένων.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, θα παρακολουθούν με προσοχή τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να υποστηριχθούν από τις επενδύσεις, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και την άνοδο του τουρισμού.

Κόφτης δαπανών: Πώς θα εφαρμοστεί στο δημόσιο

Επισκόπηση και προσδοκίες

Σύμφωνα με τη Wood, η Ελλάδα έχει βγει από τη μακρά περίοδο οικονομικής προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010. Όσον αφορά το δυναμικό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ, η Wood το υπολογίζει σε περίπου 3% επί του παρόντος, υποστηριζόμενο από τους βελτιωμένους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία στηρίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 20.920 ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερο από αυτό που ήταν το 2009. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 26,1% το 2023 και μειώνεται αργά, από 32,4% το 2015.

Το μερίδιο των εξαγωγών διαμορφώθηκε στο 38,1% το 1ο τρίμηνο του 2024 (σε πραγματικούς όρους) – κινείται ήπια τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά από το 24% του ΑΕΠ το 2010.

Οι καταλύτες

Το 2024, η οικονομία επωφελείται από την αξιοποίηση των κεφαλαίων της ΕΕ, τις σημαντικές εισροές ΑΞΕ και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις εταιρείες. Έτσι, κατά την Wood παραμένει ένα έτος μετάβασης κατά κάποιο τρόπο.

Επίσης, τα στοιχεία καταθέσεων δείχνουν ότι οι εταιρικές καταθέσεις αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις NFC είναι ισχυρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι έρευνες των νοικοκυριών αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, που συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κέρδη που προέρχονται από υπερωρίες, πληρωμές μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας ήταν κάπως άτονη πρόσφατα. Η διάθεση για προσλήψεις μειώθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα του επιχειρηματικού τομέα βελτιώθηκε.

Υπάρχουν επίσης δυσκολίες να μειωθεί περαιτέρω το ποσοστό ανεργίας σε σταθερή βάση, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή, κατά την άποψη της Wood.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο του 2024, από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022.

Η τουριστική περίοδος φαίνεται να είναι επίσης ισχυρή. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι από την αρχή του έτους οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος του 2023 και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περαιτέρω καθώς προχωρά το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επανέλθει φέτος. Πέρυσι, οι εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να συμβεί ξανά φέτος, κατά τη Wood.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News