Για πρώτη φορά, η παγκόσμια κατανάλωση στο πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, όπως προκύπτει από τη στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας για το προηγούμενο έτος που δημοσίευσε το Energy Institute. Η ετήσια ανασκόπηση παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης για σημαντικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο χώρας.

Πετρέλαιο: Γύρισαν ανοδικά οι τιμές μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις

Η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και κηροζίνη έχει επιστρέψει ή ξεπέρασε τα προ του 2019 επίπεδα, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές. Η παγκόσμια κατανάλωση βενζίνης ξεπέρασε ελαφρώς τα προ-COVID επίπεδά της στα 25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η κηροζίνη, παρά την ισχυρή αύξηση της τάξης του 17,5% το 2023, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα ανώτατα επίπεδα του 2019.

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 96 εκατομμύρια BPD το 2023. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως ο κορυφαίος παραγωγός, με αύξηση της παραγωγής που υπερβαίνει το 8,5%. Αυτό ήταν ένα νέο ρεκόρ για την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2022.

Ωστόσο, η Ρωσία παρουσίασε μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1% λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων. Η Σαουδική Αραβία, ο άλλος σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, παρουσίασε πτώση 8,6% από το προηγούμενο έτος. Αυτό αποδόθηκε στις συνεχιζόμενες εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τις τιμές.

Οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής σημείωσαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τους, με αύξηση 11%, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη περιοχή μέσα στο έτος, καθώς συνέχισαν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η παραγωγή πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 2%, συνεισφέροντας περίπου στο 57% της συνολικής παραγωγής στην περιοχή. Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά διύλισης πετρελαίου σε δυναμικότητα, φθάνοντας τα 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και το ποσοστό χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων της, σχεδόν 82%, εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό των ΗΠΑ που είχε ανέλθει σε 87%.

Πετρέλαιο: Οι κορυφαίοι παραγωγοί και καταναλωτές

Και στις δύο συμβατικές κατηγορίες αργού και συμπυκνώματος —όσο και στην κατηγορία που περιλαμβάνει τα NGL (υγρά φυσικου αερίου)— οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο το 2023. Οι ΗΠΑ παρήγαγαν το 15,6% του παγκόσμιου πετρελαίου το 2023, επεκτείνοντας το προβάδισμά τους έναντι της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Αν και οι ΗΠΑ απολαμβάνουν προβάδισμα έναντι της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας άνω των 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αυτό το προβάδισμα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν ληφθούν υπόψη τα NGL. Με τα NGL, η παραγωγή των ΗΠΑ το 2023 ήταν 19,4 εκατομμύρια bpd, δηλαδή 8 εκατομμύρια παραπάνω από τη Σαουδική Αραβία και 8,3 εκατομμύρια περισσότερα από τη Ρωσία σε αυτήν την κατηγορία. Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά την ενίσχυση της παραγωγής NGL στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν επίσης ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, με μέσο όρο 19,0 εκατομμύρια bpd το 2023. Η Κίνα ήταν δεύτερη με 16,6 εκατομμύρια bpd, μετά από διψήφια ποσοστιαία αύξηση από το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities