
Για πρώτη φορά, η παγκόσμια κατανάλωση στο πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, όπως προκύπτει από τη στατιστική ανασκόπηση της παγκόσμιας ενέργειας για το προηγούμενο έτος που δημοσίευσε το Energy Institute. Η ετήσια ανασκόπηση παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης για σημαντικές πηγές ενέργειας σε επίπεδο χώρας.
Πετρέλαιο: Γύρισαν ανοδικά οι τιμές μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις
Η ζήτηση για βενζίνη, ντίζελ και κηροζίνη έχει επιστρέψει ή ξεπέρασε τα προ του 2019 επίπεδα, αν και υπάρχουν διακυμάνσεις σε διάφορες περιοχές. Η παγκόσμια κατανάλωση βενζίνης ξεπέρασε ελαφρώς τα προ-COVID επίπεδά της στα 25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η κηροζίνη, παρά την ισχυρή αύξηση της τάξης του 17,5% το 2023, δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα ανώτατα επίπεδα του 2019.
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου έφτασε σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 96 εκατομμύρια BPD το 2023. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως ο κορυφαίος παραγωγός, με αύξηση της παραγωγής που υπερβαίνει το 8,5%. Αυτό ήταν ένα νέο ρεκόρ για την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2022.
Ωστόσο, η Ρωσία παρουσίασε μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1% λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων. Η Σαουδική Αραβία, ο άλλος σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, παρουσίασε πτώση 8,6% από το προηγούμενο έτος. Αυτό αποδόθηκε στις συνεχιζόμενες εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τις τιμές.
Οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής σημείωσαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τους, με αύξηση 11%, σημειώνοντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη περιοχή μέσα στο έτος, καθώς συνέχισαν να ανακάμπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η παραγωγή πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 2%, συνεισφέροντας περίπου στο 57% της συνολικής παραγωγής στην περιοχή. Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη αγορά διύλισης πετρελαίου σε δυναμικότητα, φθάνοντας τα 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν και το ποσοστό χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων της, σχεδόν 82%, εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό των ΗΠΑ που είχε ανέλθει σε 87%.
Πετρέλαιο: Οι κορυφαίοι παραγωγοί και καταναλωτές
Και στις δύο συμβατικές κατηγορίες αργού και συμπυκνώματος —όσο και στην κατηγορία που περιλαμβάνει τα NGL (υγρά φυσικου αερίου)— οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο το 2023. Οι ΗΠΑ παρήγαγαν το 15,6% του παγκόσμιου πετρελαίου το 2023, επεκτείνοντας το προβάδισμά τους έναντι της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.
Αν και οι ΗΠΑ απολαμβάνουν προβάδισμα έναντι της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας άνω των 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, αυτό το προβάδισμα είναι πολύ μεγαλύτερο όταν ληφθούν υπόψη τα NGL. Με τα NGL, η παραγωγή των ΗΠΑ το 2023 ήταν 19,4 εκατομμύρια bpd, δηλαδή 8 εκατομμύρια παραπάνω από τη Σαουδική Αραβία και 8,3 εκατομμύρια περισσότερα από τη Ρωσία σε αυτήν την κατηγορία. Το αποτέλεσμα αυτό αντανακλά την ενίσχυση της παραγωγής NGL στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν επίσης ο κορυφαίος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, με μέσο όρο 19,0 εκατομμύρια bpd το 2023. Η Κίνα ήταν δεύτερη με 16,6 εκατομμύρια bpd, μετά από διψήφια ποσοστιαία αύξηση από το 2022.


Latest News

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών