Ήπια θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να αφομοιώσουν τα στοιχεία από τη βρετανική και τη γερμανική οικονομία, ενώ αναμένουν και την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,25%, με τον κλάδο των κατασκευών να κερδίζει κατά 0,45%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,08% στις 8.200 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,15% στις 18.434 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,24% στις 7.591 μονάδες.

Μακροοικονομικά στοιχεία

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση, της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis. Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 0,1%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και της ενέργειας, αυξήθηκε 2,9% τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, σύμφωνα με μηνιαία εκτίμηση που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της χώρας. Η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και ήρθε μετά από στασιμότητα τον Απρίλιο.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,9% το τρίμηνο έως τον Μάιο σε σύγκριση με το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης της παραγωγής υπηρεσιών κατά 1,1%.

Έλλειμμα

Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε αγαθά και υπηρεσίες διευρύνθηκε κατά 1,6 δισ. σε 9,2 δισ. στερλίνες το τρίμηνο έως τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, η αξία των εισαγωγών αγαθών μειώθηκε κατά 2,3 δισ. στερλίνες, λόγω της πτώσης των εισαγωγών από την ΕΕ.

Επιπλέον, το έλλειμμα του εμπορίου αγαθών αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. σε 48,2 δισ. στερλίνες το τρίμηνο έως τον Μάιο του 2024, ενώ το πλεόνασμα του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1,7 δισ. σε 39 δισ.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάιο σε μηνιαία βάση. Τους τρεις μήνες πριν από τον Απρίλιο, η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές