
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας και αυτές με τη σειρά τους ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς ενίσχυσαν το σενάριο για μειώσεις επιτοκίου από την Federal Reserve.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,65%, με τον κλάδο της κοινής ωφέλειας να κερδίζει κατά 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 8.226 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 18.540 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,77% στις 7.632 μονάδες.
Ομόλογα ΗΠΑ: Βουτιά κατέγραψαν οι αποδόσεις
Οι μακροοικονομικές ειδήσεις
Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση, της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis. Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 0,1%.
Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ειδών διατροφής και της ενέργειας, αυξήθηκε 2,9% τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, σύμφωνα με μηνιαία εκτίμηση που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) της χώρας. Η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και ήρθε μετά από στασιμότητα τον Απρίλιο.
Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,9% το τρίμηνο έως τον Μάιο σε σύγκριση με το τρίμηνο έως τον Φεβρουάριο, λόγω της αύξησης της παραγωγής υπηρεσιών κατά 1,1%.
Επίσης, το εμπορικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε αγαθά και υπηρεσίες διευρύνθηκε κατά 1,6 δισ. σε 9,2 δισ. στερλίνες το τρίμηνο έως τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, η αξία των εισαγωγών αγαθών μειώθηκε κατά 2,3 δισ. στερλίνες, λόγω της πτώσης των εισαγωγών από την ΕΕ.
Επιπλέον, το έλλειμμα του εμπορίου αγαθών αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. σε 48,2 δισ. στερλίνες το τρίμηνο έως τον Μάιο του 2024, ενώ το πλεόνασμα του εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1,7 δισ. σε 39 δισ.
Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 0,2% τον Μάιο σε μηνιαία βάση. Τους τρεις μήνες πριν από τον Απρίλιο, η παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη σε σύγκριση με τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Εγκλωβισμένο στη συσσώρευση- Βουτιά για Jumbo, Coca Cola
Στο ίδιο μοτίβο της «περιήγησης» σε γνώριμα «ύδατα» παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και βελτιώσεις θέσεων συνεχίστηκαν, ενώ σημαντικές στηρίξεις έδωσαν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.445,91 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.442,68 μονάδων (-0,11%) και 1.450,58 μονάδων (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 87,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 6,9 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,01% στις 3.513,90 μονάδες, ενώ στο +0,17% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.311,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 1.266,29 μονάδες.


Latest News

«Βλέπει» και πάλι τα 100.000 δολάρια το Bitcoin
Η ανατροφή του κλίματος στις αγορές επανέφερε κέρδη στα κρυπτονομίσματα

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street - Τα σχόλια Μπέσεντ και ο «βομβαρδισμός» συνομιλιών από τον Λευκό Οίκο
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα έδωσαν επίσης καύσιμα για το σημερινό ράλι στη Wall Street

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Ράλι αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στη Wall Street
Μετοχές της Wall Street που σχετίζονται με την Κίνα κινούνται ανοδικά - Κέρδη για Nvidia και Tesla

«Σήκωσε» τις ευρωαγορές η Λαγκάρντ, πιέστηκαν οι φαρμακευτικές
Η δήλωση της Πρόεδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι «σε καλό δρόμο», στήριξε τις ευρωπαικες αγορές

Έπιασε ξανά τα 90.000 δολάρια το Bitcoin
Το Bitcoin άρχισε να αποσυνδέεται από την τιμή των μετοχών με την οποία συσχετιζόταν στενά μέχρι πρόσφατα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P

Προσπάθεια ανάκαμψης σήμερα στη Wall Street
Το κλίμα πάντως στη Wall Street παραμένει εύθραυστο, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εστιάζουν στην επίθεση Τραμπ σε Πάουελ

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ