Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve θα μπορούσε.

Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,18% και του διετούς  κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,494%.

Wall Street: Ανοδική εκκίνηση μετά τα νέα για τον πληθωρισμό

Ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) , ένα ευρύ μέτρο που μετρά τον πληθωρισμό,  υποχώρησε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας θετικών μηνυμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Σε ετήσια βάση ο ΔΤΚ  αυξήθηκε κατά 3% έναντι 3,3% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα σημειώσει άνοδο 0,1% και 3,1% σε ετήσια βάση.

Η Wall Street ελπίζει ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα σημαίνει ότι η Fed μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική από το φθινόπωρο. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν σε περισσότερο από 80% βάσει των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds μετά τα στοιχεία για τον  ΔΤΚ, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch. Οι traders εξακολουθούν να βλέπουν τη Fed να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

«Ο Ιούλιος εξακολουθεί να είναι μακροσκελής, αλλά ο σημερινός ΔΤΚ φιλικός προς τη Fed έφερε τις αγορές ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου», έγραψε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος στο E-Trade από τη Morgan Stanley. «Πολλά μπορούν να συμβούν από τώρα έως τις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά αν οι περισσότεροι από τους αριθμούς δεν επιστρέψουν σε «καυτή» περιοχή, το σκεπτικό της Fed για τη μη μείωση των επιτοκίων μπορεί να μην είναι πλέον δικαιολογημένο».

Οι επενδυτές στάθμισαν επίσης τα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα. Αν και ο Πάουελ δεν έδωσε σαφή ένδειξη για το πότε θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια, είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του 2% πριν μειώσει τα επιτόκια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές