Υποχωρεί το δολάριο μετά τα στοιχεία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με το γεν να έχει καταγράψει κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, καθώς οι traders τιμολόγησαν την πιθανότητα ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Η απότομη άνοδος του γεν ενίσχυσε τα σενάρια ότι οι ιαπωνικές αρχές μπορεί να έχουν παρέμβει για να στηρίξουν το νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 38 ετών έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα.

Ομόλογα ΗΠΑ: Βουτιά κατέγραψαν οι αποδόσεις

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν και μια παρέμβαση θα μπορούσε να είναι πιθανή, η ενίσχυση μάλλον σχετίζεται με την επανατοποθέτηση, με πολλούς traders να βρίσκονται στη λάθος πλευρά της αγοράς.

Δολάριο: Παροδική η πτώση του, λένε οι αναλυτές

«Θα έλεγα ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για αντιστάθμιση θέσεων και όχι για επίσημες κινήσεις» εξηγεί στο Reuters ο Steve Englander, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας G10 FX και της βορειοαμερικανικής μακροοικονομικής στρατηγικής της Standard Chartered Bank στη Νέα Υόρκη. Σημείωσε ότι οι θέσεις long σε δολάριο/γιεν έχουν συσσωρευτεί λόγω του μεγάλου πλεονεκτήματος των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ιαπωνία, αλλά η διαφορά επιτοκίων θα συρρικνωθεί τώρα που η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανή.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) , ένα ευρύ μέτρο που μετρά τον πληθωρισμό,  υποχώρησε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας θετικών μηνυμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Σε ετήσια βάση ο ΔΤΚ  αυξήθηκε κατά 3% έναντι 3,3% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα σημειώσει άνοδο 0,1% και 3,1% σε ετήσια βάση.

Ορισμένες πιο ήπιες λεπτομέρειες στην έκθεση για την απασχόληση της Παρασκευής για τον Ιούνιο ενίσχυσαν επίσης την υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων.

Οι traders τιμολογούν με πιθανότητα 89% την μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, από 73% την Τετάρτη, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME. Μια δεύτερη περικοπή είναι επίσης πιθανή μέχρι τον Δεκέμβριο.

Οι ισοτιμίες των νομισμάτων

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωνε πτώση 0,58% στις 104,36 μονάδες και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο στις 104,07 μονάδες, το χαμηλότερο από τις 7 Ιουνίου.

Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε 1,94% στα 158,52, αφού έφτασε στο 157,4.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,38% στα 1,0872 δολάρια και έφτασε τα 1,090 δολάρια, το υψηλότερο από τις 7 Ιουνίου. στερλίνα

Η στερλίνα έφτασε σε υψηλό σχεδόν ενός έτους καθώς τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας και τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ οδήγησαν τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο στη Βρετανία.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Huw Pill, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πιέσεις τιμών παρέμειναν επίμονες και τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η βρετανική οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, πάνω από τις προσδοκίες.

Η λίρα σημείωνε άνοδο 0,57% στα 1,2916 δολάρια ενώ έφτασε τα 1,2947.

Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin κέρδισε 0,85% στα 57.887 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές