Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq, διορθώνοντας από τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ διοχέτευσαν πολλά από τα πρόσφατα κέρδη σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,08% στις 39.753 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,88% στις 5.584 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,95% στις 18.283 μονάδες.

Δολάριο: Υποχωρεί και ενισχύεται το γεν

Ο S&P 500 υποχώρησε από τα ιστορικά υψηλά του, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τους μεγάλους ωφελημένους της τεχνολογίας, όπως η Nvidia, η Microsoft και η Meta. Ο καταλύτης για την κίνηση ήταν ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος τροφοδότησε τα σενάρια περί μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve και οδήγησε τους επενδυτές σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μετοχές που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως το Home Depot και D.R. Ο Horton σημείωσαν άλμα με την ελπίδα ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα αναζωπυρώσουν μια στάσιμη αγορά κατοικίας. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βιομηχανικές μετοχές όπως η Caterpillar.

Ενδεικτικό του παραπάνω ήταν ότι ο δείκτης αναφοράς μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε άνοδο 3,7% καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο και σε μια ήπια οικονομική προσγείωση μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Υποχώρηση του πληθωρισμού

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3% τον Ιούνιο, υποχωρώντας από το 3,3% του Μαΐου. Σε επίπεδο μήνα, η αύξηση των τιμών ήταν της τάξεως του 0,1%, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τα περιθώρια μείωσης του επιτοκίου της Federal Reserve. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεψαν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στο 3,1% σε ετήσια και στο 0,1% σε μηνιαία βάση.

«Η ανακοίνωση του ΔΤΚ ήταν η σπίθα που χρειαζόταν η αγορά για να κινηθεί προς τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις», δήλωσε ο Francis Gannon, co-chief Investment Officer της Royce Investment Partners. “Είναι μόνο η αρχή… Πρέπει να υπάρξουν τεράστιες αποδόσεις από τη μικρή κεφαλαιοποίηση για να φτάσουν εκείνες της μεγάλης”, πρόσθεσε.

Οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν σε περίπου 93% με βάση τις συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Δεν υπάρχουν όμως μεγάλες προσδοκίες για τη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, ο αριθμός των εποχικά προσαρμοσμένων αρχικών αιτημάτων για το επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 17.000 σε 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 5.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 233.500.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street