Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε μια μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην παγκόσμια πολεμική βιομηχανία. Το γαλλικό Ινστιτούτο ερευνών INSEE σε οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε για το έτος 2024, καταγράφει μια σαφή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο από το 2021. Όλοι όμως οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί όμιλοι αποκτούν τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ και οι Βρυξέλλες «αντιμέτωπες με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σκοπεύουν να οικοδομήσουν μια πολεμική οικονομία», όπως γράφει ο Κεντέν Ρενιό στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και η πιθανότητα μείωσης της αμερικανικής βοήθειας μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν κάνει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα», γράφει ο γάλλος ρεπόρτερ, αναφερόμενος στο ολοένα και πιθανότερο ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και να απομείνει το ευρωπαϊκό «σκέλος» του ΝΑΤΟ να μάχεται μόνο του κατά της Μόσχας – και απροκάλυπτα μάλιστα, εφόσον ενταχθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία, όπως μόλις την Τετάρτη υποσχέθηκαν στον Ζελένσκι, έστω και χωρίς χρονοδιάγραμμα, οι ηγέτες στη σύνοδο της Ουάσιγκτον.

Φινλανδία: Η Κίνα θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με ένα τηλεφώνημα

Στις πολύ ευνοϊκές αυτές διεθνείς συγκυρίες για τον κλάδο η γαλλική αμυντική βιομηχανία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, κατά την έρευνα του INSEE. Συγκεκριμένα, άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά από το 2021, προτού ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος, και έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2023 χάρη στην απότομη αύξηση των παραγγελιών.

Έκτοτε οι γαλλικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων βρίσκονται σε πολύ ανθηρή κατάσταση. Τον Ιούνιο του 2024, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον κλάδο βρισκόταν στις 111 μονάδες, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, αναφέρει το Ινστιτούτο. Σημειωτέον ότι κάθε ένδειξη πάνω από το 100 υποδηλώνει προοπτικές ανάπτυξης για τον κλάδο άμυνας και εξ αντιδιαστολής κάθε ένδειξη κάτω από το 100 προοπτικές προώθησης της παγκόσμιας ειρήνης.

Μεγάλη ζήτηση

Το INSEE ξεχωρίζει τον κλάδο άμυνας ως τον μόνο ζωηρά αναπτυσσόμενο στη Γαλλία. «Συγκεντρώνοντας σχεδόν 2.000 εταιρείες, η αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική βάση (BITD) τα πηγαίνει καλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη μεταποιητική βιομηχανία, η κατάσταση της οποίας συνεχίζει να επιδεινώνεται από το 2022», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αύξηση των παραγγελιών για οπλικά συστήματα συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση της παραγωγής. Στην αρχή του 2024 εμφάνιζε άνοδο 10% σε σύγκριση με το μέσο επίπεδο παραγωγής δύο χρόνια νωρίτερα, λίγο προτού δηλαδή εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Οι εξαγωγές στο εξωτερικό και η ειδική παραγωγή για την Ουκρανία συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των παραγγελιών των εταιρειών, όμως μεγάλη δυναμική εμφανίζουν και οι παραγγελίες της γαλλικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην έκθεση. Στην άνθηση του αμυντικού κλάδου της Γαλλίας συμμετέχουν δηλαδή κατά σημαντικό βαθμό και οι Γάλλοι φορολογούμενοι.

«Ο νόμος για τον Στρατιωτικό Προγραμματισμό, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2023, προβλέπει προϋπολογισμό 413 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς την περίοδο 2024-2030. Πρόκειται για ένα σημαντικό κονδύλι, που προορίζεται να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμα τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων στη χώρα. Επιπλέον, ο γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί είχε ανακοινώσει το Φεβρουάριο ότι οι γαλλικές δαπάνες για την άμυνα έφθασαν εφέτος το 2% του ΑΕΠ, ποσοστό που αποτελεί έναν μακροχρόνιο στόχο το ΝΑΤΟ», σημειώνει η «Les Echos». Η εφημερίδα αναφέρεται στον υπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προς τον κορεσμό

Πολύ μεγάλο ήταν όμως το όφελος για τις αμυντικές βιομηχανίες της Γαλλίας από την ειδική ζήτηση για οπλικά συστήματα που προέκυψε από την απόφαση της Δύσης να παράσχει υλική βοήθεια στην αμυνόμενη Ουκρανία. Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου, το Παρίσι έχει προσώρας συνεισφέρει με 2,691 δισ. ευρώ στην αμυντική προσπάθεια του Κιέβου.

Την περίοδο 2019-2023 η Γαλλία ήταν στη δεύτερη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο, «πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπροστά και από την Κίνα και από τη Ρωσία», σημειώνει το INSEE, που παρουσιάζει ομως και την άλλη όψη του νομίσματος.

«Λόγω αυτής της ισχυρής ανάπτυξης, το γαλλικό παραγωγικό σύστημα βρίσκεται κοντά στον κορεσμό. Το 2024, το ποσοστό χρήσης του θα φτάσει το 90%, 10 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον υπόλοιπο κλάδο παγκοσμίως. Επιπλέον, οι αλυσίδες παραγωγής βρίσκονται υπό εντεινόμενη πίεση. Το 30% των εταιρειών του κλάδου αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες εφοδιασμού, ποσοστό διπλάσιο από τον υπόλοιπο κλάδο παγκοσμίως», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τον Ιανουάριο από τους μάνατζερ της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας «να είναι πλήρως επικεντρωμένοι στα θέματα προμηθειών και παραγωγής». Αλλά «το ακανθώδες ζήτημα της προμήθειας σπανίων γαιών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων φαίνεται ότι θα παραμείνει κεντρικό για τους επόμενους μήνες», εκτιμά ο Κεντέν Ρενιό της «Les Echos».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή