Μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενες εβδομάδα στις ΗΠΑ,  αλλά η αστάθεια που χαρακτηρίζει αυτή την εποχή του χρόνου καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες σταματούν την λειτουργία των εργοστασίων για αναμόρφωση, καθιστά δυσκολότερη την καθαρή ανάγνωση της αγοράς εργασίας.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 17.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 222.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 236.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα.

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Οι αιτήσεις τείνουν να είναι ασταθείς κατά τη διάρκεια των εορτών και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνήθως κλείνουν τα εργοστάσια συναρμολόγησης ξεκινώντας από την εβδομάδα της 4ης Ιουλίου για να ανανεώσουν τα εργαλεία για νέα μοντέλα.

Ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει από τον έναν κατασκευαστή στον άλλο, γεγονός που μπορεί να απορρίψει το μοντέλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να εξομαλύνει τα δεδομένα για τις εποχιακές διακυμάνσεις.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας  από τον Ιούνιο έχουν κολλήσει στο ανώτερο όριο του εύρους των 194.000-243.000 φέτος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, επισήμανε αυτή την εβδομάδα τους κινδύνους για την αγορά εργασίας, λέγοντας στους νομοθέτες ότι «έχουμε δει σημαντική χαλάρωση». Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιστεύουν ότι αυτό σε συνδυασμό με την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων ανοίγει την πόρτα για την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% από τον περασμένο Ιούλιο. Αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης από το 2022 για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από την πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης μειώθηκε κατά 4.000 σε εποχικά προσαρμοσμένο 1,852 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 29 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή