Με το δικό της χάπι αδυνατίσματος προσπαθεί η Pfizer να αναστρέψει την πορεία ύφεσης μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο να δώσει ιδιαίτερες λεπτομέρειες σε σχέση με το τι ακριβώς σχεδιάζει.

Moderna: Κέρδισε τη δίκη για την πατέντα του εμβολίου της Covid-19 – Πώς έχασαν Pfizer και BioNTech

Την Πέμπτη, η Pfizer ανακοίνωσε τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα από μια μελέτη 20 ατόμων για ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας που στην προηγούμενη φάση των δοκιμών αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω παρενεργειών.

Στη νέα μελέτη της, η Pfizer δοκίμασε τέσσερις εκδοχές της θεραπείας με χάπι το οποία λαμβανόταν μια φορά την ημέρα αντί για δύο φορές την ημέρα, με στόχο να βρει μια δοσολογία που θα προκαλεί επαρκή απώλεια βάρους χωρίς τις παρενέργειες που έκαναν τους ανθρώπους να σταματήσουν να το λαμβάνουν.

Γρίφος η Pfizer για το νέο χάπι

Η Pfizer δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιο ήταν το καλύτερο σκεύασμα του φαρμάκου, καθιστώντας δύσκολο για τους αναλυτές να κρίνουν τα ευρήματα. Ο απερχόμενος Επιστημονικός Διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας, Mikael Dolsten, δήλωσε ότι υπάρχουν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα για πολλές εκδοχές του φαρμάκου και ότι «πιστεύουμε ότι ένα σκεύασμα που χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα έχει τη δυνατότητα να έχει ανταγωνιστικό προφίλ» στην αγορά των χαπιών κατά της παχυσαρκίας. Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως όταν ρωτήθηκε εάν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το φάρμακο, γνωστό ως danuglipron, επρόκειτο να δοθούν από αυτή τη μελέτη.

Μετά τη γνωστοποίηση αυτής της εξέλιξης η μετοχή της Pfizer σημείωσε άνοδο έως και 3,1%.

Η αρχική αντίδραση των αναλυτών ήταν επιφυλακτική. «Ορισμένες από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με το danuglipron δεν έχουν απαντηθεί ακόμη», δήλωσε ο αναλυτής της Jefferies, Akash Tewari, σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές.

Ο αναλυτής της Evercore, Umer Raffat, εξέφρασε την άποψη ότι η Pfizer «πιθανότατα αγοράζει λίγο χρόνο» για να δει πώς αποδίδει ένα διαφορετικό χάπι που ερευνά για την παχυσαρκία.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι δοκίμασε τέσσερα σκευάσματα του φαρμάκου για να προσδιορίσει ποιο θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό, αλλά δεν αποκάλυψε ποιο λειτούργησε καλύτερα, λέγοντας απλώς ότι ένα από αυτά τα σκευάσματα έδειξε «το πιο ευνοϊκό προφίλ». Pfizer

«Ειλικρινά, δεν δόθηκε απάντηση ποτέ στην ερώτηση σχετικά με το ποια δόση άπαξ ημερησίως θα είχε ανταγωνιστική αποτελεσματικότητα», είπε ο Raffat σε ένα σημείωμα προς τους επενδυτές.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το συνετό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να μην υπερβάλουμε – και αυτό ακριβώς έκαναν: δεν “σκότωσαν” το danuglipron, είπαν ότι είναι ζωντανό και μπορεί να προχωρήσει».

Η Pfizer σκοπεύει να μεταφέρει το χάπι σε μια μελέτη μεσαίου σταδίου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μερικοί αναλυτές είχαν σκεφτεί ότι η Pfizer, που αγωνίζεται να μειώσει τη διαφορά με τη Lilly και τη Novo, θα μπορούσε να παρακάμψει αυτό το βήμα και να προχωρήσει σε μια μελέτη μεταγενέστερου σταδίου σε μια προσπάθεια να λάβει ρυθμιστική έγκριση νωρίτερα.

Η επόμενη δοκιμή θα σχεδιαστεί για να βρει μια ιδανική δόση του χαπιού, κατά την εταιρεία, και το φάρμακο θα περάσει στο τελικό στάδιο ανάπτυξης εάν πετύχει.

Ο Sam Fazeli, διευθυντής έρευνας στο Bloomberg Intelligence, είπε στο σενάριο της καλύτερης περίπτωσης ότι το φάρμακο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το 2028, «σε ένα στάδιο όπου μπορεί να είναι διαθέσιμα και άλλα ανταγωνιστικά φάρμακα».

Αντίπαλοι

Το Danuglipron σχεδιάστηκε ως εναλλακτική λύση για λήψη από το στόμα, σε αντιπαράθεση με τα δημοφιλή φάρμακα ενέσιμης μορφής που διατίθενται από τη Novo Nordisk A/S και την Eli Lilly & Co.

Η Pfizer αναμένει ότι τα χάπια θα κατακτήσουν τελικά περίπου το ένα τρίτο της αγοράς φαρμάκων για την παχυσαρκία, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το χάπι έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τα αποτελέσματα της δημοφιλούς ενέσιμης σεμαγλουτίδης της Novo, που πωλείται ως Wegovy και Ozempic.

Η Pfizer δίνει μάχη για να σημειώσει πρόοδο στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Στα τέλη του περασμένου έτους, η εταιρεία σταμάτησε την ανάπτυξη μιας εκδοχής του danuglipron με λήψεις δύο φορές την ημέρα, αφού τα υψηλά ποσοστά ναυτίας και εμέτου οδήγησαν τους ασθενείς να εγκαταλείψουν μια μελέτη μεσαίου σταδίου στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.400 άτομα. Μήνες νωρίτερα, εγκατέλειψε ένα άλλο χάπι για την παχυσαρκία που έδειξε στη φάση των δοκιμών ότι επηρεάζει το ήπαρ.

Η εταιρεία έχει μείνει πολύ πίσω έναντι της Novo και της Lilly, της οποίας το σκεύασμα Zepbound είναι έτοιμο για να εισέλθει στην αγορά καθώς εξασφάλισε την έγκριση από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ πέρυσι.

Η Lilly έχει επίσης ένα χάπι για την παχυσαρκία στο τελικό στάδιο ανάπτυξης με μια βασική δοκιμή που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Η AstraZeneca Plc, η Structure Therapeutics Inc. και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης το δικό τους χάπι κατά της παχυσαρκίας.

Πίεση

Εάν το χάπι είναι επιτυχές, θα μπορούσε να μειώσει την πίεση που έχει ασκηθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος αγωνίστηκε να πείσει τους επενδυτές ότι η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να σταματήσει την υποχώρησή της μετά την πανδημία. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 καθώς η ζήτηση έπεσε κατακόρυφα για το εμβόλιο και το χάπι κατά της Covid-19. Οι οικονομικές προβλέψεις της Pfizer για το τρέχον έτος ήταν πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες της Wall Street και το εμβόλιο της για τον RSV δεν είχε απόδοση.

Η Pfizer μόλις ανακοίνωσε επίσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία ότι ο επικεφαλής επιστημονικός της διευθυντής Dolsten αποχωρεί μετά από 15 χρόνια, 14 από τα οποία υπηρέτησε στον κορυφαίο ερευνητικό ρόλο της εταιρείας.

Υπό τη δική του καθοδήγηση, η Pfizer ανέπτυξε κορυφαία φάρμακα όπως το Eliquis και το Prevnar. Αλλά αυτά τα προϊόντα – μαζί με πολλά από τα κορυφαία σε πωλήσεις της εταιρείας – αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό και η Pfizer έχει βρει λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή