Απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις απόψεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται σε καθοδική τροχιά και η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα άλλο ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων.

Ο  Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) , ένα ευρύ μέτρο που μετρά τον πληθωρισμό,  υποχώρησε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αφού παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας θετικών μηνυμάτων από το μέτωπο του πληθωρισμού και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Μάιο- Κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων

Πως κινήθηκε ο πληθωρισμός

Σε ετήσια βάση ο ΔΤΚ  αυξήθηκε κατά 3% έναντι 3,3% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα σημειώσει άνοδο 0,1% και 3,1% σε ετήσια βάση.

Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός  ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,1% μηνιαίως και 3,3% από πέρυσι, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις για 0,2% και 3,4%.

Η ετήσια αύξηση του βασικού πληθωρισμού ήταν η μικρότερη που σημειώθηκε από τον Απρίλιο του 2021. Η ετήσια αύξηση του ΔΤΚ έχει επιβραδυνθεί από το υψηλό 9,1% που κινήθηκε τον Ιούνιο του 2022. Ο ΔΤΚ κινείται υψηλότερα από τον δείκτη που παρακολουθεί στενά η Fed για να αντλήσει συμπεράσματα για τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτες τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 2,6% τον Μάιο.

Η ακτινογραφία του δείκτη

Η διολίσθηση της τιμής της βενζίνης κατά 3,8% συγκρατεί τον πληθωρισμό για τον μήνα, αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις 0,2% τόσο στις τιμές των τροφίμων όσο και στις τιμές στέγασης. Τα κόστη που σχετίζονται με τη στέγαση είναι ένα από τα πιο επίμονα στοιχεία του πληθωρισμού και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, επομένως η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης είναι ένα άλλο θετικό σημάδι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν μετά την κυκλοφορία, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

Εκτός από την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και τη μέτρια αύξηση για στέγαση, οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση και μειώθηκαν κατά 10,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το στοιχείο ήταν ένας από τους κύριους μοχλούς στην αρχική άνοδο του πληθωρισμού το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή