Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές έκαναν την Πέμπτη το άνευ προηγουμένου βήμα να θέσουν την εταιρεία που υδροδοτεί το Λονδίνο και περιοχές της νότιας Αγγλίας, Thames Water, υπό ειδικό καθεστώς, καθώς αναζητά νέα χρηματοδότηση από επενδυτές για να μπορέσει να διασωθεί.

Thames Water: Ανεβάζει το σχέδιο δαπανών σε σχεδόν £20 δισ.

Η ρυθμιστική αρχή Ofwat ανακοίνωσε ότι η εταιρία Thames Water θα τεθεί υπό ισχυρή εποπτεία και θα πρέπει να επαναξιολογήσει τα σχέδιά της για τη βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης, της παροχής ύδρευσης και της οικονομικής ανθεκτικότητας. Η Ofwat ενέκρινε δαπάνες 16,9 δισεκατομμυρίων λιρών για την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει προς τους πελάτες και το περιβάλλον — ποσό χαμηλότερο από τα 19,8 δισεκατομμύρια λίρες που είχε αιτηθεί η Thames Water.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς της Thames Water

Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή έδωσε στην εταιρεία άδεια να αυξήσει τους λογαριασμούς των πελατών κατά μέσο όρο 99 λίρες ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν το μισό από αυτό που είχε ζητήσει η εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Thames Water υποστήριξε ότι η πρότασή της για τις δαπάνες αποσκοπεί στη «διατήρηση αξιόπιστων προμηθειών ασφαλούς, υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού και στην απομάκρυνση και αποτελεσματική επεξεργασία των λυμάτων σε όλο το Λονδίνο, την κοιλάδα του Τάμεση και τις κομητείες πέριξ της πρωτεύουσας τώρα και στο μέλλον».

Η εταιρεία αμφισβήτησε τη δήλωση της Ofwat ότι το επιχειρηματικό της σχέδιο ήταν «ανεπαρκές», αλλά απάντησε ότι θα παράσχει στη ρυθμιστική αρχή περαιτέρω στοιχεία για να υποστηρίξει τις προτάσεις της και σημείωσε ότι ο τελικός προσδιορισμός δεν έπρεπε να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Η εταιρεία που έχει πληγεί από την κρίση έχει περισσότερους από 16 εκατομμύρια πελάτες και επιδιώκει να αποφύγει μέτρα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή κρατικοποίησή της ή η αναστολή λειτουργίας της. Την άνοιξη του τρέχοντος έτους, οι μέτοχοι απέρριψαν την προσφορά της για εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η μητρική της εταιρεία Kemble πτώχευσε.

Η Thames Water ανήκει σε μια κοινοπραξία θεσμικών μετόχων σε συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο μεγαλύτερος εξωτερικός μέτοχος της είναι το Ontario Municipal Employees Retirement System, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά προγράμματα του Καναδά.

Οι καθυστερούμενες οφειλές της εταιρείας αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και την Τετάρτη ανέφερε καθαρό χρέος 15,2 δισεκατομμυρίων λιρών το έτος έως τον Μάρτιο του 2024. Πάντως η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει ταμειακά διαθέσιμα μέχρι το τέλος του Μαΐου 2025, υποθέτοντας ότι μπορεί να συνεχίσει να αντλεί ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις και να χρησιμοποιεί όλους τους ταμειακούς πόρους της.

Ρίχνουν λύματα στα ποτάμια

Η Thames Water – και άλλες βρετανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – έχουν επικριθεί έντονα για την απότομη αύξηση της απόρριψης λυμάτων στις πλωτές οδούς της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Τάμεση.

Ο πρόεδρος της Thames Water, Adrian Montague, δήλωσε την Τετάρτη ότι το σχέδιο της εταιρείας θα προσελκύσει «απαραίτητες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι είναι δυνατό να «ανατραπεί αυτή η κατάσταση».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο Montague είπε ότι η βιομηχανία νερού του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτούσε πολύ υψηλότερες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια και ανταγωνιζόταν για χρέος και μετοχές σε μια «πολύ ανταγωνιστική αγορά, σε μια εποχή αυξημένης κανονιστικής και πολιτικής αβεβαιότητας και κινδύνου».

Η επίτευξη μιας «λύσης με γνώμονα την αγορά» θα απαιτήσει συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και την κυβέρνηση για μια επιτυχή ανάκαμψη και να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές έχουν τα κίνητρα να συνεχίσουν να επενδύουν σε εταιρείες ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσθεσε.

Η S&P Global την Τετάρτη έδωσε στην εταιρεία ένα ακόμη πλήγμα, καθώς έθεσε το χρέος της κατηγορίας Α και κατηγορίας Β σε κίνδυνο υποβάθμισης, το οποίο αντανακλά την πεποίθηση ότι η Thames Water μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει επαρκή ρευστότητα – πυροδοτώντας φόβους της αγοράς ότι μπορεί να βαθμολογηθεί ως «junk».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή