Νέο ορόσημο για την Intrakat μετά την εξαγορά της Άκτωρ και τη στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ είναι ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου, όπως ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος και CEO του ομίλου κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.

Στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου που πραγματοποίησε στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο κ. Εξάρχου έκανε γνωστή την απόφαση για τον εταιρικό μετασχηματισμό – με πιθανό rebranding – του ομίλου εντός του Νοεμβρίου.

Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat): Στόχος για το 2026 τα 2,5 δισ. σε κύκλο εργασιών και 5 με 7 δις ανεκτέλεστο

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου

Ο μεγαλομέτοχος της Intrakat απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έκανε γνωστό πώς τον Νοέμβριο θα προχωρήσει στον εταιρικό μετασχηματισμό, σημειώνοντας πώς ήδη έχει αναθέσει σε συμβούλους την κατάθεση σχετικών εισηγήσεων.

Ο ίδιος απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία, ωστόσο, όπως προκύπτει από απαντήσεις που έδωσε για άλλα θέματα μία εκ των αλλαγών είναι η δημιουργία θυγατρικής της Άκτωρ στη Ρουμανία, χώρα στην οποία ο όμιλος σκοπεύει να αναπτυχθεί.

Πέραν αυτού, μετά και από τη βαρύτητα που έδωσε ο κ. Εξάρχου στο χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αποκλείεται στη νέα δομή του ομίλου να δημιουργηθεί ξεχωριστή νομική οντότητα με δραστηριότητα στις ΑΠΕ.

Εξαγορές

Ο αντιπρόεδρος και CEO τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του που έκανε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, όσο και κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων έκανε γνωστές τις προθέσεις του ομίλου να προχωρήσει σε εξαγορές: «Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε μεγάλες εξαγορές αλλά μικρές και στοχευμένες». Έφερε ως παράδειγμα το ενδιαφέρον για την απόκτηση μικρών εργολαβικών εταιρειών που διαθέτουν απαραίτητο εξοπλισμό για κατασκευαστικά έργα.

Όπως επίσης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για εξαγορά έτοιμων έργων ΑΠΕ είτε στην Ελλάδα είτε και στη Ρουμανία.

ΑΠΕ

Στον τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Εξάρχου έδωσε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη των έργων ισχύος 1,7 GW, ενώ ξεκαθάρισε πώς δεν βλέπει τη δραστηριότητα στον πράσινο τομέα υπό το πρίσμα μόνο του κατασκευαστή και της μεταπώλησης φωτοβολταϊκών πάρκων.

«Μας ενδιαφέρει η ηλεκτροπαραγωγή και η αποθήκευση ενέργειας και ερευνάμε και αντλητικά έργα», τόνισε ο αντιπρόεδρος και CEO του ομίλου, χωρίς να αποκλείει εξαγορές ορισμένων έργων, που θα είναι έτοιμα.

Ο ίδιος απαντώντας στο πρόβλημα για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, το οποίο αφορά στην υποχρεωτική περικοπή παραγώμενης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υπερπροσφοράς, είπε ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον: «Το πρόβλημα θα λυθεί, δεν εκτιμώ ότι θα κρατήσει για πολύ», εκτίμησε, ενώ συμπληρωματικά τόνισε και τη σημασία των PPAs που μπορεί να κάνει με παρόχους ρεύματος, όπως η περίπτωση της ΔΕΗ.

Ρουμανία και λιμάνι Κωνστάντζας

Ο κ. Εξάρχου απαντώντας σε ερωτήσεις και για τα σχέδια ανάπτυξης της Intrakat στη Ρουμανία, υπογράμμισε πώς η εταιρεία θα αναπτυχθεί τόσο στις κατασκευές, ενώ προσδοκά να ανοίξουν και διαγωνισμοί παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, καθώς το μοντέλο των κοινοτικών επιδοτήσεων στη χώρα, φτάνει στο τέλος του.

Όσον αφορά τις κατασκευές, θεωρεί πώς με την Άκτωρ ο όμιλος είναι τοποθετημένος με σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, λόγω των ειδικών μηχανημάτων που διαθέτει στη χώρα. Αναφέρεται στα 4 TBM τα οποία χρησιμεύουν στα σιδηροδρομικά έργα και αυτοκινητοδρόμους σε ορεινούς όγκους. Πέραν αυτών η παρουσία δυτικών εταιρειών είναι ισχνή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Εξάρχου βλέπει ευκαιρίες στη Ρουμανία τόσο με πιθανή παραχώρηση του λιμανιού της Κωνστάντζας, την οποία και θα διεκδικήσει, όσο και με τον μεγάλο κάθετο άξονα Κωστάντζας – Αλεξανδρούπολης, μεγάλο έργο το οποίο θα ανοίξει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα υποστήριξε.

Παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ σε Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά πέραν του κατασκευαστικού τομέα, η Intrakat αναμένεται να μπει δυναμικά στις παραχωρήσεις αλλά και σε έργα ΣΔΙΤ.

Μάλιστα δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του ομίλου στον ΒΟΑΚ ή σε όποια άλλη παραχώρηση ανοίξει πόρτα για την πώληση μεριδίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας