«Είναι βάσιμες οι ανησυχίες των επενδυτών; Νομίζουμε ότι όχι». Με αυτόν τον τίτλο η ανάλυση της Axia για τη Lamda επισημαίνει ότι η εισηγμένη παρουσιάζει μια μοναδική επενδυτική περίπτωση στον κόσμο των ελληνικών μετοχών, προσφέροντας ένα μείγμα σταθερής δραστηριότητας στον τομέα των εμπορικών κέντρων και μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργίας αξίας στο έργο του Ελληνικού που θα μπορούσε να αποφέρει υψηλές πιθανότητες απόδοσης στους επενδυτές.

Το Ελληνικό είναι ένα τεράστιο έργο με πολλά μέρη και πολλές παραμέτρους να έχουν αλλάξει από το 2021, όταν ξεκίνησε το έργο, υπενθυμίζει η Axia. Από τότε, όμως, η εκτέλεση του έργου έχει προχωρήσει και η ορατότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, παρά τη δικαιολογημένη καθυστέρηση δεδομένου του μεγέθους του έργου.

Lamda Development: Τι κρύβει το deal με τον Γιώργο Προκοπίου

Αλλά από την άλλη πλευρά, ο συνολικός πληθωρισμός έχει επηρεάσει το κόστος των κτιρίων και τις τιμές πώλησης κατοικιών, ενώ έχουν υπάρξει μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που «τιμωρούν» υπερβολικά μακροπρόθεσμα έργα, όπως το έργο του Ελληνικού, και μειώνουν τη διάθεση των επενδυτών για ακίνητα.

Στα 11,5 ευρώ η τιμή στόχος

Η Axia αρχίζει εκ νέου την κάλυψη της Lamda και ακολουθώντας μια πολύ συντηρητική προσέγγιση στις υποθέσεις της δίνει τιμή στόχο 11,5 ευρώ/μετοχή που αντιπροσωπεύει περιθώριο ανόδου 65% από τα τρέχοντα επίπεδα. Σε ένα σενάριο Grey-Sky, η μετοχή εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο 36%, ενώ η τιμή στόχος του Blue-Sky σεναρίου είναι 16 ευρώ/μετοχή ή άνοδος 129%.

Η Axia θεωρεί αδικαιολόγητα τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες πολύ σκληρές λειτουργικές παραδοχές (που δεν υποστηρίζονται από τα δεδομένα) για να δικαιολογηθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Αυτά τα επίπεδα, κατά την άποψη της Axia, θα μπορούσαν να υπονοούν μία από τις ακόλουθες ακραίες υποθέσεις:

– Να εκτοξευθεί το πραγματικό κόστος κτιρίων και υποδομών για το Ελληνικό. Θα αυξηθούν κατά 25% σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό της Lamda, ενώ οι τιμές πώλησης παραμένουν σε επίπεδα προϋπολογισμού. Χαμηλή πιθανότητα.

– Να μειωθεί η τιμή πώλησης των έργων του Ελληνικού. Θα μειωθεί κατά 20% σε σχέση με τις αρχικές υποθέσεις της Lamda, ενώ η Lamda θα συνεχίσει να χτίζει απτόητη για τα επόμενα 15 χρόνια. Απίθανο σενάριο.

– Να αποτύχει η εκτέλεση της στρατηγικής του Ελληνικού. Θα σταματήσει τώρα το έργο του Ελληνικού και να παραμείνει παγωμένο για 8 χρόνια, ενώ η Lamda συνεχίζει να κάνει πληρωμές γης.

– Να αποτύχει η εκτέλεση της στρατηγικής Mall. Τα δύο νέα εμπορικά κέντρα που προγραμματίζονται για παράδοση το 2026/2027 και είναι προς το παρόν προενοικιαζόμενα στο 62% και 70% δεν θα κατασκευαστούν ποτέ, ενώ από τα 4 υπάρχοντα εμπορικά κέντρα που έχουν ποσοστό πληρότητας 99%, τα 3 θα σταματήσουν να λειτουργούν αφήνοντας μόνο σε λειτουργία το Mall Athens. Δεν είναι πιθανό.

Σε όλα τα παραπάνω ένας επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να απαντήσει καταφατικά (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) για να δικαιολογήσει τη ΜΗ διερεύνηση της επιλογής επένδυσης στη Lamda σε αυτά τα επίπεδα, καταλήγει η Axia, η οποία συστήνει αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable