Ο ελληνόκτητος στόλος που είναι ταξινομημένος στον Ιταλικό Νηογνώμονα RINA έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, διπλασιάζοντας το μέγεθός του από το 2021 έως το 2023.

Περιλαμβάνονται τώρα πάνω από 720 πλοία και 23 εκατ. τόνων μικτής χωρητικότητας, όπως τονίσθηκε στην Ελληνική Συμβουλευτική Επιτροπή (Hellenic Advisory Committee – HAC) του RINA που συνεδρίασε πρόσφατα στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,2% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Μάιο 2024

Ανοίγοντας την συνεδρίαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γιουρούκος, ιδιοκτήτης της Technomar Shipping Inc. υπογράμμισε ότι ο RINA για το 2023, ταξινόμησε παγκοσμίως πάνω από 79 εκατ. τόνους χωρητικότητας, 9.700 περίπου πλοίων διαφόρων τύπων. Ο Σπύρος Ζολώτας, Marine Senior Director South EMEA του RINA, αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας σχολίασε ότι ο τομέας κάνει ήδη σημαντικά βήματα επενδύοντας σε μελλοντικές τεχνολογίες.

Η Ελληνική Συμβουλευτική Επιτροπή (Hellenic Advisory Committee – HAC) του ιταλικού νηογνώμονα RINA συζτήσε ειδικότερα θέματα που συνδέονται με την απεξάρτηση από τον άνθρακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο Ugo Salerno, εκτελεστικός πρόεδρος της RINA, αναφέρθηκε στη γενικότερη στρατηγική του RINA και επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ενσωμάτωση του Fondo Italiano d’Investimento στη μετοχική δομή του Οργανισμού, μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης του νηογνώμονα τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών, ενισχύοντας έτσι την παγκόσμια παρουσία και τις δυνατότητές του. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Carlo Luzzato ανέλαβε ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής, μια απόφαση που αναμένεται να εμπλουτίσει τον οργανισμό με νέα ηγεσία και όραμα.

Βιώσιμες πρακτικές και καινοτομίες στη ναυτιλία

Ο Αντώνης Τρακάκης, Τεχνικός Διευθυντής του RINA, αναφέρθηκε στην απαλλαγή από τον άνθρακα της αλυσίδας εφοδιασμού σιδηρομεταλλεύματος, δίνοντας έμφαση στις βιώσιμες πρακτικές και τις τεχνολογικές καινοτομίες.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ για το 2050 είναι εφικτή, ακόμη και με τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας την άμεση ανάληψη δράσης για σχεδόν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα το “πράσινο premium” σε χαμηλά επίπεδα. Τόνισε ότι οι λύσεις θα έρθουν στα πλοία από την στεριά με τον σχεδιασμό νέων ευέλικτων πλοίων ώστε να προσαρμόζονται στις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Σπύρος Ζολώτας, Marine Senior Director South EMEA της RINA, σχολίασε ότι αν και η πορεία της ναυτιλιακής βιομηχανίας προς την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι αναμφίβολα μακρά και θα πάρει χρόνο, ο τομέας κάνει ήδη σημαντικά βήματα, δρώντας τώρα και επενδύοντας σε μελλοντικές τεχνολογίες. Η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι μία από τις βασικές αρχές του RINA και εργαζόμαστε ενεργά με διάφορους τρόπους για να βοηθήσουμε τον τομέα να επιτύχει τους στόχους του, υπογράμμισε ο κ. Ζολώτας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία