Το καλοκαίρι έφτασε  και ο προγραμματισμός των διακοπών προκαλεί αύξηση στον αριθμό των κρατήσεων για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (τύπου Airbnb) στην Ελλάδα.

Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρυσι.

Το Airbnb σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμφωνα με στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά της εταιρείας αναλύσεων AirDNA, το Μαρούσι, η Αγία Παρασκευή και το Αιγάλεω ξεχωρίζουν ως προορισμοί για ενοικιάσεις τύπου Airbnb, με το μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Airbnb: Μεγάλη αύξηση κατά 13% στην προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης [πίνακες]

Οι τρεις πιο φθηνοί προορισμοί με 10 ή περισσότερα ακίνητα στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι το Σουφλί με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση τα 36,74 ευρώ, η Λαμία με μέσο κόστος τα 44,46 ευρώ και ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη με 49,16 ευρώ.

Μπορεί η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ωστόσο, σε 119 ελληνικούς προορισμούς από τους 277 συνολικά διατίθενται καταλύματα τύπου Airbnb τα οποία ενοικιάζονται σε τιμή ίση ή χαμηλότερη των 100 ευρώ.

Όμως, σε 16 προορισμούς της χώρας, η μέση ημερήσια τιμή φτάνει ή υπερβαίνει τα 250 ευρώ.

Στην κορυφή των πιο ακριβών προορισμών συγκαταλέγεται η Μύκονος. Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στο νησί των ανέμων ξεπερνά τα 754,39 ευρώ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική έρευνα της AirDNA, η Μύκονος είναι ένας από τους προορισμούς που έβαλαν την Ελλάδα στον χάρτη ως μια από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Η μέση διανυκτέρευση

Στη λίστα με τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης ως προς την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb) συγκαταλέγονται εκτός από την Ελλάδα, η Ισλανδία, το Μονακό, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τέταρτη θέση με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση τα 253 ευρώ, με την Ισλανδία να καταλαμβάνει την κορυφή στα 264 ευρώ. Ακολουθεί το Μονακό στα 261 ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο στα 260 ευρώ και την πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία στα 236 ευρώ.

Οι φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη είναι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης, όπως το Κόσοβο, η Λευκορωσία, η Μολδαβία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

Στο 1 εκατ. οι κλίνες Airbnb

Την ίδια στιγμή, τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιβεβαιώνει η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων τους πρώτους μήνες του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE, πλησιάζουν το 1 εκατ. οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός των καταλυμάτων ήταν 190 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +10,2% σε σύγκριση με το 2023.

Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα Airbnb να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%. Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%.

Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων Airbnb διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τέλος, τον Μάιο καταγράφεται αύξηση κατά +11,0% με τον αριθμό των καταλυμάτων να ανέρχεται σε 218 χιλιάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα