Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, στη σκιά της αναταραχής που υπήρξε στην αγορά συναλλάγματος, καθώς υπήρξαν υποψίες περί παρέμβασης των αρχών της Ιαπωνίας υπέρ του γιεν.

Οι αγορές άκουσαν με ανακούφιση χτες ότι οι δείκτες για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο στις ΗΠΑ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών περίπου ετών, δίνοντας στη Federal Reserve περιθώριο για χαμηλότερα επιτόκια. Η προσδοκία αυτή όμως προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές συναλλάγματος, καθώς αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης της πολιτικής στις ΗΠΑ.

Ενίσχυση γιεν

Νωρίς την Παρασκευή, το γεν επίσης ενισχύθηκε ξαφνικά έναντι του δολαρίου, ωθώντας τους αναλυτές και τους επενδυτές να υποπτεύονται πιθανή παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Το γεν διαπραγματεύτηκε στα 158,55 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ περίπου στις 12 π.μ. ώρα Τόκιο μετά από τα 161,52 αργά την Πέμπτη. Το νόμισμα υποχώρησε ξανά αργότερα την Παρασκευή έναντι του δολαρίου, επί του παρόντος στα 159,26.

Στις αγορές η Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 2,45%, οδηγώντας σε απώλειες στην Ασία μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες που σημείωσε νέα υψηλά κλεισίματος και έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών. Ο Topix υποχώρησε επίσης, σημειώνοντας πτώση 1,1%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 1,2%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq διολίσθησε 0,3%.

Από την άλλη, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,8%, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 7.896,9 που είχε κάνει στις 28 Μαρτίου.

Απώλειες

Απώλειες παρατηρήθηκαν επίσης στην Ταϊβάν, με τον σταθμισμένο δείκτη να σημειώνει πτώση σχεδόν 2% καθώς οι Taiwan Semiconductor Manufacturing Company και Foxconn υποχώρησαν περισσότερο από 3% και 4%, αντίστοιχα.

Τέλος, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,98%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε κατά 0,2%.

Οι απώλειες έρχονται καθώς οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες με την αύξηση κατά 8,6% που κατέγραψαν σε ετήσια βάση τον Ιούνιο σε σύγκριση με την πρόβλεψη αύξησης 8% σε δημοσκόπηση του Reuters. Ήταν επίσης υψηλότερο από την άνοδο 7,6% που παρατηρήθηκε τον Μάιο.

Ωστόσο, οι εισαγωγές διολίσθησαν 2,3% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο, εκπλήσσοντας τις προσδοκίες για άνοδο 2,8%.

Ως εκ τούτου, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας σε δολάρια ΗΠΑ διευρύνθηκε στα 99,05 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 82,62 δισ. δολάρια τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές