Η πιθανή παρέμβαση ύψους περίπου 22 δισ. δολαρίων στις αγορές συναλλάγματος «κρύβεται» στις πρόσφατες προβλέψεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να στηρίξει το αδύναμο γεν.

Συγκεκριμένα τα ημερήσια στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την Τράπεζα της Ιαπωνίας προέβλεπαν ότι στις 16 Ιουλίου θα υπάρξει εκροή 3,17 τρισ. γεν (20 δισ. δολαρίων). Οι προηγούμενες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων Nikkei και Reuters, ανέμεναν ότι το ισοζύγιο θα ήταν πλεονασματικό κατά 400 δισ. γεν.

Ιαπωνία: To «υπερόπλο» των 1,5 τρισ. δολαρίων που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές

H διαφορά ανάμεσα στις προβλέψεις αποκαλύπτει ένα  απρόσμενο κενό 3,57 τρισ. γεν (22,49 δισ. δολαρίων) στα δημοσιονομικά. Οι αγορές είναι κλειστές τη Δευτέρα 15 Ιουλίου λόγω αργίας και οι αγορές συναλλάγματος χρειάζονται δυο εργάσιμες μέρες για να διακανονιστούν. Εύλογα δημιουργείται η εκτίμηση ότι τα 22 δισ. δολάρια ρίχτηκαν στην αγορά για να στηριχτεί το νόμισμα.

Η πορεία του γεν στις αγορές συναλλάγματος

Το ιαπωνικό νόμισμα εκτινάχθηκε κατά 3% έναντι του δολαρίου αργά την Πέμπτη, καθώς η αγορά ανταποκρίθηκε στα απροσδόκητα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του γεν από τα τέλη του 2022, σύμφωνα με το Reuters, και ήρθε καθώς οι traders ήταν ήδη σε υψηλή επιφυλακή για νομισματική παρέμβαση από τις ιαπωνικές αρχές

Οι αναλυτές των αγορών κάνουν την υπόθεση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής  της Ιαπωνίας «εκμεταλλεύτηκαν» την χρονική συγκυρία των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για να παρέμβουν στην αγορά.

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση

Ερωτώμενος από το Jiji Press, ο υφυπουργός για τις διεθνείς υποθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, Μασάτο Κάντα, είπε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τυχόν παρέμβαση. Σε επικοινωνία επίσης του CNBC  δεν υπήρξε εκπρόσωπος να σχολιάσει.

Το γεν αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας έβαλε τίτλους τέλους τον Μάρτιο στη νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων.

Η προηγούμενη παρέμβαση στήριξης του γεν

Στα τέλη Μαΐου, η Ιαπωνία επιβεβαίωσε την πρώτη νομισματική παρέμβασή της από το 2022 ύψους 62 δισ. δολαρίων. Το υπουργείο ανακοίνωσε τότε ότι η Ιαπωνία είχε δαπανήσει 9,7885 τρισ. γεν για νομισματικές παρεμβάσεις μεταξύ 26 Απριλίου και 29 Μαΐου.

Στις 29 Απριλίου το γεν είχε βυθιστεί σε χαμηλό 34 ετών, στα 160,03 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το ιαπωνικό νόμισμα ανέκαμψε στα επίπεδα των 156 μονάδων, πυροδοτώντας εικασίες για πιθανή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών πριν αυτή επιβεβαιωθεί.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την ανάγκη παρέμβασης εάν οι απότομες διακυμάνσεις του νομίσματος αρχίσουν να επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την Παρασκευή, το γεν σταθεροποιήθηκε γύρω στα 158,5 έναντι του δολαρίου, αφού έφτασε στα 157 την Πέμπτη, αλλά εκτοξεύθηκε και πάλι αργά το βράδυ πυροδοτώντας τα σενάρια παρέμβασης. Έπεσε στα 157,71 λίγο μετά τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές