Σειρά προτάσεων για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στο νέο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστο Κέλλα.

Στις προτάσεις αυτές ο ΣΕΚ καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κτηνοτροφία, αναφέρει τα προβλήματα και τα «αγκάθια» κτηνοτροφικών προϊόντων.

Κτηνοτρόφοι: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» παραμένουν οι ζωοτροφές

«Η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Απασχολεί δυναμικό κομμάτι του ενεργού πληθυσμού, παράγει την πρώτη ύλη για παραγωγή σημαντικής προστιθέμενης αξίας, δίνει ζωή στην ύπαιθρο και μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει προοπτικές σε νέους παραγωγούς», επισημαίνει ο ΣΕΚ στην ανακοίνωσή του, που εξέδωσε μετά την τελευταία του συνεδρίαση.

Ταυτόχρονα καλεί τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να επαγρυπνούν και να είναι έτοιμοι για «διεκδίκηση κεκτημένων τα οποία φαίνεται πως χάνονται σταδιακά όλο και περισσότερα».

Επίσης, όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, «μετά από την παρέμβαση μας, ενημερωθήκαμε από τον κύριο Υφυπουργό ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ πολλά προβλήματα πρέπει να λυθούν, για πολλά λάθη θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλά και να επιβληθούν ποινές».

Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων

Στα μέτρα άμεσης προτεραιότητας οι κτηνοτρόφοι περιλαμβάνουν:

Α) Άμεση εκκίνηση του ΟΣΔΕ 202. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα του ΟΣΔΕ 2023 άμεσα

Β) Άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων

Γ) Επίλυση προβλημάτων άδειας λειτουργίας

Δ) Συμμετοχή των εθνικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων ΣΕΚ και ΠΕΚ στην Εθνική Επιτροπή AKIS για την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.

Ε) Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με 160 εκ. € ακόμη.

ΣΤ) Προστασία των αγροτικών – ζωικών προϊόντων από τις «ελληνοποιήσεις»

Ζ) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων πτηνοκτηνοτρόφων.

Η) Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς ΕΛΓΑ

Θ) Δημιουργία μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία

– Φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες

– Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων (0,07 €/κιλοβατώρα)

– Μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής

– Υλοποίηση ειδικού προγράμματος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο

– Απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας

– Ανασυγκρότηση της υπαίθρου

– Ισχυροί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών

– Άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και αξιοποίηση όλων των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση

– Γενετική βελτίωση, εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων

– Στήριξή των νέων αγροτών – κτηνοτρόφων

– Δημιουργία ανταγωνιστικών εταιρικών σχημάτων logistics σε κάθε Περιφέρεια με συμμετοχή και των τοπικών συνεταιριστικών οργανώσεων

– Εργάτες γης και κτηνοτροφίας. Απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των σχετικών εγκριτικών πράξεων, ώστε να μην οδηγούμαστε σε τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

– Ολοκληρωμένο σύστημα αγροτικής εκπαίδευσης με πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

Η νέα ΚΑΠ και η συνδεδεμένη ενίσχυση

Για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, ζητούν:

Να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα πάνε σε αυτούς που παράγουν. Αναδιανομή του εθνικού αποθέματος στους κτηνοτρόφους, με βάση τα ζώα που έχουν, να μην δικαιούνται βοσκοτοπικά δικαιώματα όσοι δεν έχουν ζώα.

Για τη χρηματοδότηση της συνδεδεμένης στήριξης:

– Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν: Για την Κρήτη – νησιά : 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.

– Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν : Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 250€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο

Για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών όπως είναι η Μηδική, η ενίσχυση να δοθεί αποκλειστικά ή έστω κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν και να παραμείνει η ενδεικτική τιμή στα 25 €/στρέμμα.

Για την καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών προτείνεται να διπλασιαστεί η έκταση αναφοράς, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός αντίστοιχα με την αύξηση των στρεμμάτων, να δοθεί η ενίσχυση κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους και να πολλαπλασιαστεί η ενδεικτική τιμή.

Για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές ζητάμε: Συμμετοχή σε μελέτη της για τις στρατηγικές διατροφής των προβάτων

– Αύξηση του ποσού στήριξης μέσω της Κ.Α.Π. Το ποσοστό 2% του εθνικού κονδυλίου μέσω των συνδεδεμένων παρεμβάσεων δεν επαρκεί για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής από την Ε.Ε.

– Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με αυξημένο κονδύλι, όπως στο βαμβάκι.

– Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, που το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο.

– Στήριξη δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών για καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών.

– Σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και διάχυση των αποτελεσμάτων της.

Άλλα μέτρα μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027:

– Να υλοποιηθούν Μικρά Σχέδια Βελτίωσης μέσω της νέας ΚΑΠ, για στοχευμένες επενδύσεις, μικρού κόστους και με γρήγορες διαδικασίες, σε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής. Τα Μ.Σ.Β. ήταν μια καινοτόμος δράση του ΠΑΑ 2007-2013, πρόταση του ΣΕΚ, που με ταχύτατες διαδικασίες, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντικός μπορεί να είναι ο ρόλος των αναπτυξιακών εταιριών τοπικής αυτοδιοίκησης.

– Να δοθούν κίνητρα για την ίδρυση δικτύου μικρών και μεσαίων τυροκομείων για την παραγωγή επώνυμων τοπικών τυροκομικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή ταυτότητα, (brand name), δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και για εξαγωγές.

– Υλοποίηση προγραμμάτων προβολής και προώθησης στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές τυροκομικών προϊόντων, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

– Να υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα στήριξης για τα νησιά και ιδιαίτερα για την Κρήτη.

– Εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών, όπως αυτή της ευφυούς γεωργίας και στην κτηνοτροφία, που προσεγγίζει ολιστικά την παραγωγική διαδικασία μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέτρα για την κτηνοτροφία

Άλλα μέτρα για την κτηνοτροφία:

– Τροποποίηση του Νόμου 4492/2017 «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» και να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση πληρωμής του 60ημερου και οι αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης.

– Συμμετοχή εκπροσώπων των Οργανώσεων των Κτηνοτρόφων στα Δ.Σ. των Οργανισμών ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΦΚΑ Αγροτών, ΕΦΕΤ.

– Ενεργοποίηση και αξιοποίηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής καθώς και των γεωργικών συμβούλων, για τη στήριξη και αναβάθμιση της κτηνοτροφίας, τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της αγροτικής εκμετάλλευσης. Να υπάρξει διατίμηση στις τιμές των κτηνιατρικών φαρμάκων όπως στα φάρμακα για τον άνθρωπο.

– Κίνητρα για δημιουργία ισχυρών εμπορικών σημάτων ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων και διασύνδεσή τους με την τουριστική υποδομή της χώρας μας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

– Να ισχύσει άμεσα και για την Κρήτη το σύνολο των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δημήτρης Ρουσσέας (ΣΠΕΛ) στον ΟΤ: Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς λιπάσματα
AGRO |

Ρουσσέας στον ΟΤ: Με νέα προϊόντα λίπανσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Για τις αλλαγές που φέρνουν στη βιομηχανία λιπασμάτων και τον αγροτικό κόσμο οι «πράσινες» ευρωπαϊκές πολιτικές μιλά στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων Δημήτρης Ρουσσέας